Referat - Hazarde climatice - Seceta

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
538
Etichete
hazarde, climatice, seceta
Descarcari
346
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Hazarde climatice - Seceta


I. Definitie

Hazardele climatice cuprind o gama variata de fenomene si procese atmosferice care genereaza pierderi de vieti omenesti, mari pagube si distrugeri ale mediului inconjurator.
Seceta este un hazard climatic cu o perioada lunga de instalare si este caracterizata prin scaderea precipitatiilor sub nivelul mediu, prin micsorarea debitului raurilor si a rezervelor subterane de apa care determina un deficit mare de umezeala in aer si in sol cu efecte directe asupra mediului si in primul rand supra culturilor agricole.

II. Cauze

In ultimii ani se vorbeste din ce in ce mai mult despre fenomenul incalzirii globale, despre scaderea stratului de ozon, despre efectul de sera, despre seceta si depsre urmarile catastrofale pe care aceste perturbatii le au asupra naturii si asupra omului. Schimbarile climatice provocate de om devin din ce in ce mai evidente, iar cercetatorii sunt de acord ca principala cauza a acestui fenomen este arderea combustibililor fosili. Cauzele care au dus la aparitia secetei sunt legate de clima-seceta prelungita din ultimii ani cat si interventiile umane. Specialistii apreciaza ca secetele si fenomenele generate de acestea sunt cauzate atat de modificari in circulatia generala a atmosferei, determinate de manifestarea efectului de sera cat si de anumite cauze antropice, datorate utilizarii nerationale, defrisarilor sau modificarilor de peisaj cu efecte negative asupra bilantului apei. Seceta se produce datorita discontinuitatilor survenite in functionarea normala a sistemului de curenti atmosferici.

III. Urmari

In ultimii ani auzim in permanenta despre seceta, recolte compromise, importuri masive de grau, fiind folosita o sintagma care suna alarmant “desertificarea Romaniei”. Nu trebuie sa ne inchipuim ca Romania va arata precum Sahara, advertismentul se refera la o seceta prelungita, intr-o anumita zona, care duce in cele din urma la modificarea solului si a intregului ecosistem.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org