Referat - Hazardele naturale si antropice

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
704
Etichete
hazardele, naturale, antropice
Descarcari
352
Nota
0 / 10 - 0 voturi

HAZARDELE NATURALE SI ANTROPICE

Hazardele = sunt evenimente produse de fenomene cu putere distructiva, care afecteaza atât mediul natural cât si activitatea omului
Fenomenele pot fi naturale ( se produc independent de activitatea oamenilor) si antropice (datorita activitatilor necorespunzatoare de utilizare a spatiului geografic)

HAZARDELE NATURALE

Hazardele naturale endogene
Seismele
Sunt miscari bruste ale placilor tectonice determinate de eliberarea brusca a unor tensiuni acumulate sub forma de forte elastice.
În România se produc anual ˜ 500 de cutremure , majoritatea de mica intensitate, afectând ˜50% din suprafata tarii.
Principala arie seismica este regiunea seismica Vrancea din sectorul Carpatilor de Curbura, unde seismele se produc datorita contactului dintre microplacile Marii Negre si Dobrogei; Transilvana; Moldava; Moesica.
Sunt seisme intermediare cu hipocentrul situat la adâncimi de 70-160 km, având magnitudini mici si medii dar uneori si magnitudini mari: 7,8( pe scara Richter 26.11.1802, 7,4( pe scara Richter în 10. 11. 1940, 7.2( pe scara Richter 04.03.1977 ( 1570 morti, 11 500 raniti, 28 de cladiri prabusite, cele mai afectate localitati Bucuresti si Zimnicea (pagube (2 miliarde dolari).
Alte arii seismice: Fagarasana, Banateana(Danubiana) - 1991, Pontica, Transilvana, de NV, unde se produc seisme cu magnitudine mica (< 5( pe scara Richter), fiind seisme superficiale cu hipocentrul la adâncimi de 5-30 km.
Determina alte procese: alunecari de tern, prabusiri, rupturi si denivelari ale scoartei terestre, modificarea cursurilor unor râuri, modificarea pânzei freatice
Vulcanismul
Se afla în tara noastra în stadiul mofetic (emanatii de gaze), în lungul lantului vulcanic din Carpatii Orientali, determinând la mineralizarea izvoarelor.

Hazardele naturale exogene
Hazardele geomorfologice
Cuprind:
Prabusirile, surparile si caderile de pietre
Sunt deplasari de masa de roca pe versantii abrupti mai ales în zonele montane. Afecteaza caile de comunicat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org