Referat - Importanta canalelor si stramtorilor

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
1605
Etichete
importanta, canalelor, stramtorilor
Descarcari
272
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Importanta canalelor si stramtorilor

O strâmtoare este un canal îngust de apa ce conecteaza doua bazine acvatice mari, astfel fiind asezat între doua mase de uscat. Termenii de strâmtoare, canal, pasaj si brat de mare pot fi sinonime, desi canal si brat de mare au si alte semnificatii. Multe strâmtori sunt importante din punct de vedere politic. Strâmtorile se pot afla pe rute de transport importante, în trecut existând razboaie pentru controlul acestora. Multe canale artificiale au fost construite pentru a conecta doua bazine acvatice deasupra uscatului.
Bosfor cunoscuta si ca Strâmtoarea Istanbul este cea mai îngusta strâmtoare folosita pentru navigarea internationala. Ea conecteaza Marea Neagra de Marea Marmara (care este legata de Marea Egee prin strâmtoarea Dardanele si, prin intermediul acesteia la Marea Mediterana). Are o lungime de aproximativ 30 km, cu o latime maxima de 3 700 metri la intrarea nordica, o latime minima de 700 metri între Kandilli si Asiyan si una de 750 metri între Anadoluhisari si Rumelihisari. Adancimea variaza intre 36 si 124 m.
Strâmtoarea Gibraltar este o strâmtoare care leaga Oceanul Atlantic de Marea Mediterana si separa Spania de Maroc. Pe partea nordica a strâmtorii se afla Spania si Gibraltar, iar în sud sunt Marocul si Ceuta, o exclava spaniola pe coasta nord-africana. Strâmtoarea Gibraltar are o locatie strategica. Navele care trec din Atlantic în Marea Mediterana trebuie sa treaca pe aici. Traversarea între Europa si Africa se face tot prin acest punct. În timpul celui de-al doilea razboi mondial, britanicii detineau controlul asupra strâmtorii de la o baza în apropiere. Submarinele germane care vroiau sa intre în Marea Mediterana erau efectiv prinse în capcana, deoarece nu puteau sa plece pe la suprafata, iar curentii submarini erau prea puternici pentru a permite deplasarea pe sub apa.
Canalul Panama face legatura între Golful Panama din cadrul Oceanului Pacific cu Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic. Canalul e format


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org