Referat - Inundatiile din Romania

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
448
Etichete
inundatiile, din, romania
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi

INUNDATIILE DIN ROMANIA-CAUZE, EFECTE, STRATEGII

In ultimele decenii, numarul dezastrelor meteorologice si hidrologice a crescut treptat, la nivel planetar fiind afectati sute de milioane de oameni, in fiecare an. Este imperios necesar sa se inteleaga vulnerabilitatea si sensibilitatea comunitatilor umane, pe termen scurt si mediu, la producerea riscurilor hidrometeorologice, necesitatea studiilor interdisciplinare, elaborarea modelelor de evolutie si de predictie a acestora devenind o prioritate.
Inundatiile reprezinta dezastrul cel mai frecvent, care se poate produce la diferite scari -de la raurile mari pana la cele mici- cu efecte asupra starii mediului, incluzand aici nu numai pagubele economice si dezechilibrele ecologice, ci si numeroasele pierderi de vieti omenesti.

Secetele si inundatiile – fenomene hidrometeorologice extreme
Pe sintagma “schimbari climatice globale” se inscrie tot mai mult incalzirea globala, cu tendinta de aridizare pe suprafete apreciabile, printre acestea numarandu-se si sudul si sud-estul Romaniei.
Tendinta de aridizare, manifestata cu precadere in ultimele doua decenii ale secolului trecut si continuata in cel actual, (deocamdata pana in anul 2004), se datoreaza cresterii temperaturii aerului, asociata cu scaderea cantitatii de precipitatii. Dar pe acest fond climatic, respectiv secetos, cel putin pe teritoriul Romaniei, se produc si numeroase inundatii, provocate de cantitai mari de precipitatii, care cad in intervale scurte de timp, de ordinul orelor, uneori chiar al minutelor.
O analiza a periodicitatii regimului meteorologic si hidrologic pe teritoriul Romaniei pe 120 de ani (1881-2001) reliefeaza trei stari de regim: ploios, normal si secetos, cu perioade cuprinse intre 11 si 20 de ani.
Din consemnarile cronicarilor rezulta ca viituri catastrofale (inundatii) s-au produs cu regularitate pe teritoriul Romaniei, acestea fiind o consecinta a climatului temperat continental: in secolul al XVI-lea s-au produs


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org