Referat - Lacuri

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
737
Etichete
lacuri
Descarcari
318
Nota
0 / 10 - 0 voturi






Pe globul pamântesc lacurile asigura de patru ori mai multa apa proaspata decât râurile , insa viata lor este mai scurta. Daca nu sunt suplimentate cu apa , acestea pot seca prin procesul de evaporare sau prin acumulare de mal.
Geografii clasifica lacurile in moduri diferite: in functie de modul in care au luat nastere , de prospetimea lor sau de salinitatea apelor acestora si in functie de vietatile care pot supravietui in ele. Unele lacuri s-au format prin miscari ale placilor tectonice sau prin intermediul vulcanilor. Altele prin topirea ghetarilor sau prin închiderea unui brat al marii. O mare parte a lacurilor au fost create de oameni. Acestea poarta numele de lacuri de acumulare, deoarece acumuleaza o rezerva de apa, fie pentru folosul oamenilor, fie pentru asigurarea energiei hidro-electrice.


Lacuri tectonice


Miscarile scoartei terestre au dus la formarea celui mai mare lac din lume, Marea Caspica ,si a celui mai adânc lac , lacul Baikal (Siberia).
Marea Caspica se afla intr-o depresiune situata intre muntii Caucaz (la vest) si înalta coasta a Asiei Centrale (la est).Suprafata sa continua sa varieze dupa câteva milioane de ani. Înainte de inaltarea lantului Caucaz , Marea Caspica era legata de Marea Neagra.
Lacul Baikal a luat nastere in urma prabusirii unui bloc de pamant , ducând la formarea unei depresiuni care s-a umplut ulterior cu apa.
Marea Vale Despicata a Africii este de asemenea un lac tectonic. Acesta a înglobat o serie de lacuri, inclusiv lacurile Albert , Edward , Tanganyka si Nyasa (Malawi) si se întinde pana in sud-vestul Asiei , unde cuprinde lacul situat la cea mai joasa altitudine , Marea Moarta , la 399 m sub nivelul marii.
Tot de origine tectonica este si Lacul Victoria. Este cel mai mare din Africa si al treilea de pe Glob( dupa Marea Caspica si Lacul Superior) masurând 68.800 km2 .Marginit de Tanzania, Uganda si Kenya , are adâncimea maxima de 80 m. Tarmul sau , foarte dantelat , însumea


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org