Referat - Marile Lacuri

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1029
Etichete
marile, lacuri
Descarcari
282
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Marile Lacuri


MARILE LACURI - grup de cinci lacuri cu apã dulce situate în centrul Americii de Nord, legate prin canale naturale si artificiale. De la vest la est, ele sunt: Lacul Superior, Lacul Michigan, Lacul Huron, Lacul Erie si Lacul Ontario. Michigan se aflã în întregime în interiorul Statelor Unite, pe când celelalte formeazã o parte din granita dintre Statele Unite si Canada. Suprafata totalã a acestui sistem este de 244,100 km2 . Laolaltã, lacurile irigã circa 750,000 km2 în Canada si în Statele Unite. Principala iesire o reprezintã fluviul Sfântul Laurentiu, o parte din apã vãrsându-se din Lacul Michigan si prin Râul Chicago. Lacurile au ca vecini provincia canadianã Ontario si alte opt state americane: New York, Pennsylvania, Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Minnesota si Wisconsin.
Marile Lacuri sunt o resursã naturalã de o importantã extraordinarã în America de Nord, servind ca focar al dezvoltãrii industriei din interiorul continentului. La un loc detin circa 20% din totalul de apã dulce de suprafatã a lumii. Patru dintre cele mai mari douãzeci de orase din America de Nord ( Chicago, Detroit, Toronto si Cleveland ) sunt asezate pe tãrmurile Marilor Lacuri si datoreazã mare parte a dezvoltãrii lor comerciale acestora. Lacurile reprezintã de asemenea o resursã turisticã, cu circa 17,000 km de linie a tãrmului, pescãrii destinate pescuitului sportiv si numeroase plaje si docuri.


DESCRIERE
Lacul Superior (82,100 km2 ) este cel mai mare lac cu apã dulce din lume. Dintre Marile Lacuri, Superior se aflã la cea mai mare altitudine, 183 m, este cel mai nordic si cel mai rece. Iesirea sa este Râul Saint Marys, care se varsã în Lacul Huron dupã o cãdere de circa 7 metri printr-o serie de cataracte printre orasele Sault Sainte Marie, din Ontario, si Michigan.
Altitudinile lacurilor scad spre sud si est. Lacul Huron si Lacul Michigan se aflã la acelasi nivel, 176 m, separate de strâmtoarea Mackinac, unde apa trece din Lacul Michigan în Lacul Huron. Hur


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org