Referat - Marea Piramida

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
313
Etichete
marea, piramida
Descarcari
202
Nota
0 / 10 - 0 voturi

MAREA PIRAMIDA DE LA GISEH




Piramidele din Egipt au fost întodeauna, înca de la început, trecute printre Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice, însa de fapt Marea Piramida de la Giseh a fost în centrul atentiei si în fruntea listei. Este singura din Cele Sapte Minuni care mai exista înca într-o forma aproape complecta si usor de recunoscut, ea fiind si cea mai veche. Construita pentru faraonul Keops, din dinastia a-IV-a, în jurul anului 2560 î.e.n. piramida reprezinta cea mai înalta realizare a constuctilor de piramide din Regatul Vechi al Egiptului.
În mod curios în ciuda dimensiunilor si a importantei Marii Piramide, a ajuns la noi o singura reprezentare completa a creatorului ei, Keops. Este vorba despre o minuscula statuieta din fildes a faraonului, gasita în 1993, de catre Petrie, în fundatile templului închinat zeului Osiris de la Abydos. Faraonul este asezat tinând în mâna dreapta un îmblaciu, si purtând Coroana Rosie a Egiptului de Jos. În fata tronului pe care sta, este scris numele sau, asezat într-un chenar regal. În ciuda dimensiunii mici si a materialului, este un portret cu tasaturi puternice. Exista câteva portrete superbe ale altor constructori de la Giseh, remarcându-se în mod deosebit statuia din diorit a lui Kefren, în pozitia asezat, si în seria de placi triptice din ardezie , precum si statuile lui Mykerinos.
Înainte de începerea activitatii propiu-zise de constructie, era necesar sa fie pregatit terenul trbuia nivelat si laturile sa fie orientate cu multa grija fata de punctele cardinale. Nivelarea ara probabil era efectuata prin marcarea zonei respective cu o serie de patru valuri joase de argila. Spatiul era apoi umplut cu apa. În mod firesc suprafata era perfect plana. Se sapau în continuare o serie de santuri în roca de pe fundul apei, astfel încât baza acestora sa pastreze o distanta egala fata de nivelul apei. Atunci când se sapa suficient pentru marcarea zonei, apa eara evacuata, iar stanca dintre santuri era sapata în continuare, pa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org