Referat - Peru

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
300
Etichete
peru
Descarcari
232
Nota
0 / 10 - 0 voturi





-Peru-

Caracteristici geografice
Peru este a treia tara ca marime din America de Sud avand capitala la Lima si consta in trei regiuni orientate nord-sud. In vest se gaseste desertul Atacama, mai intins in nord, cu dune de nisip imense. Mai spre sud,coasta este adesea stancoasa, cu siruri de dealuri. Aproximativ 50 de rauri strabat desertul,pornind din Anzi, care in interior depasesc inaltimea de 5000m. Huascaran, cel mai inalt varf atinge 6768 m, si multi dintre munti sunt vulcanici. Cele doua lanturi principale, Cordillera Occidentala si Cordillera Orientala, sunt separate de un platou inalt pe care se afla Lacul Titicaca, cel mai mare lac din America de Sud (6900 km²).La est de Anzi, solul este puternic inclinat pana in Bazinul Amazon sau regiunea selvas,ocupand 62% din uscat.


Lacul Titicaca


Clima
Desetul este mentinut racoros prin influenta curentului litoral rece Humboldt,desi in nord exista izbucniri ocazionale de vreme calda si umeda, asociata cu un curent oceanic, El Nino, care apare la fiecare cinci sau sase ani. In Anzi vremea variaza, iar bazinul interior al Amazonului este cald si umed in tot timpul anului. Lima, aflat in apropiere de coasta, are o temperatura medie de 23ºC in ianuarie si 16ºC in iulie, cu o cantitate de precipitatii de numai 5 cm pe an.


Agricultura
36 % din forta de munca lucreaza in agricultura, desi numai 3% din suprafata tarii este cultivata iar alte 21% sunt folosite la pasunat. Principala regiune cultivata se afla de-a lungul raurilor care strabat desertul. Trestia de zahar si bumbacul se cultiva pentru export, iar orezul pentru hrana. Vita de vie, masline, tutun, portocale si banane se cultiva in Anzi, cerealele, fasolea si cartofii la altitudinile mai mari. Pe pantele estetice se folosesc intinderi de pamant pentru pasunat oi, lame si alpaca. Frunzele de coca pentru cocaina, se produc pentru piata ilegala de droguri.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org