Referat - Poluarea apelor continentale

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
545
Etichete
poluarea, apelor, continentale
Descarcari
297
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Poluarea apelor continentale

Vorbind depre mediul in care traim ne referim la biosfera, un învelis atât de subtire a carui grosime este mai mica decât o sutime din raza Pamântului.
Biosfera contine toate organismele vii si constiutie mediul în care ele traiesc. În urma unei evolutii de milioane de ani biosfera a ajuns sa cuprinda un imens mecanism de viata care intercepteaza energia chimica prin fotosinteza si o distribuie prin diverse moduri.
Biosfera cuprinde padurile, muntii, lacurile, fluviile si oceanele cu toata viata vegatala ce o contin.
Apa, componenta esentiala a biosferei, reprezinta circa 1,4 miliarde km3 , din care circa 97% este apa marilor si a oceanelor. Astfel omul dispune de o cantitate limitata din apele ce curg la suprafata continentelor, continuu reciclata de precipitatii, de apoximativ 30.000 de km3 .
Astfel resursele de apa sunt limitate in timp ce in lume necesarul de apa creste in continuu.
Daca in Africa, in zonele aride consumul de apa al unui om este de circa 3 L pe zi , in Europa este de circa 500 L iar in America de peste 1000 L pe zi. Materialale sau energia introduse in mediul ambiant sunt numite poluanti atunci cand sunt folosite in concentratii ce depasesc anumite limite si care au efecte daunatoare asupra sanatatii omului sau produc dezechilibre ecologice.
Astfel, poloarea apei reprezinta alterarea calitatilor ei fizice, chimice si biologice si este produsa direct sau indirect in modul natural sau artificaial, devenind improprie utilizarii.
Poluarea apelor este deteminata de uramatoarele grupe de agenti :
a) poluarea apelor datorata agentilor biologici (microorganismele) .Apa a fost dinotdeaunam un purtator potential de agenti patogeni, care de multe ori au provocat epidemii catarstofale. In evul mediu in urma epidemii de holera a murit aproape jumatate din populatia Europei.
Apa transporta microorganisme ce pot transmite hepatita, ganstroenterite,etc..
Industriile alimentare, industria hartiei sunt factori de poluare


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org