Referat - Populatia malgasa

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
302
Etichete
popccatia, malgasa
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Populatia malgasa

În estul continentului african se afla una dintre cele mai mari insule din lume, Madagascarul. O privire aruncata pe orice harta a Africii ni-l arata nu departe de coastele ei de sud-est, în apele Oceanului Indian, nu mult mai în largul oceanului decât sunt Insulele Canare sau cele ale Capului Verde, în extremitatea opusa a continentului african, scaldate de apele Atlanticului.
Desi sub aspect geografic Madagascarul apartine Africii, iar din punct de vedere politic este bine ancorat în problematica sa, aceasta insula reprezinta o lume unica, cu totul aparte, cu totul altfel decât cea a continentului african, malgasii, în cea mai mare parte a lor, nefiind, totusi, africani.
Madagascarul are o forma alungita ce sugereaza la prima vedere urma piciorului drept lasata de un gigant, daca astfel de dimensiuni sunt posibile la scara planetei noastre. Orientata dupa o axa NE-SV, aceasta mare insula pastreaza – în desenul formei sale, dar si în configuratia liniilor majore ale reliefului – o anumita asemanare cu regiunea africana vecina.
Prin ansamblul dimensiunilor, Madagascarul depaseste caracteristicile de insula, fiind, am putea spune, un mic continent al Oceanului Indian. Madagascarul retine atentia si prin diversitatea aspectelor sale regionale. Aceasta diversitate o datoreaza cu precadere conditiilor sale naturale, fiind constituit din formatiuni geologice extrem de variate si dispunând de un relief înalt.
Spre deosebire de celelalte insule si insulite din bazinul Oceanului Indian, care au o origine vulcanica, coraligena sau una mixta, insula Madagascar prezinta, prin excelenta, trasaturi continentale. Cu alte cuvinte, daca numeroase insulite de astazi din mijlocul Oceanului Indian sunt fosti vulcani, iesiti din adâncul apelor, sau atoli claditi cu migala de corali ori spongieri, Madagascarul nu este altceva decât o bucatica de pamânt rigid, o particica de continent. Iata, cât de îndreptatita apare sub acest aspect, denumirea Madagascarului, de catre


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org