Referat - Suportul social pentru populatia de rromi

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
332
Etichete
suportul, social, pentru, popccatia, rromi
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SUPORTUL SOCIAL PENTRU POPULATIA DE RROMI

La 15 ani de la evenimentele din decembrie 1989 care au determinat schimbari sociale majore în România, sistemul de protectie sociala este înca rudimentar si incoerent. Nu numai indivizii, dar si grupurile sociale sunt excluse de la protectia sociala, de catre alte grupuri sociale care beneficiaza uneori chiar în mod exagerat. Pe fondul declinului general al nivelului de trai, al suportarii costurilor tranzitiei de catre populatie, statul a ignorat partial sau uneori complet anumite categorii de cetateni care au fost grav afectati de tranzitie. Dintre aceste segmente sociale care nu-si pot agrega si promova în mod organizat, institutionalizat sunt marginalizate, profund dezavantajate, excluse de la drepturi si participare sociala.
Literatura de specialitate occidentala face numeroase referiri la rasa sau etnie ca o caracteristica imporatanta a saraciei. Asa cum se vorbeste uneori despre o ,, feminizare a saraciei ,, tot asa se fac referiri la ,,saracia în alb si negru,, argumentându-se ca negrii, mexicanii sau indienii (cei proveniti din India, Pachistan sau Bangladesh ) sunt în mai mari proportii saraci decât albii din tarile occidentale.

I. DIAGNOZA
De ce populatia de rromi devine o problema din ce în ce mai importanta pentru politica sociala ?
1. Dimensiuni mari: aproximativ 1,5 milioane, adica 6,7% din totalul populatiei (ICCV, 1998). Pe termen scurt si mediu, proportia romilor va creste, tinzând probabil spre o stabilizare pe termen lung.
2. O situatie sociala si economica extrem de precara, cu sanse de îmbunatatire în viitor semnificativ mai reduse decât ale restului populatiei.
3. Efecte dezagregante asupra întregii comunitati datorita saraciei si dezorganizarii sociale: criminalitate, mai ales organizata, mai ridicata, riscuri ridicate de angajare în piata drogurilor.
4. O conditionalitate în crestere a integrarii în UE. Este foarte probabil ca pâna în 2007 presiunea asupra tarii noastre de crestere a efortu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org