Referat - Rauri importante din Africa

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
368
Etichete
rauri, importante, din, africa
Descarcari
211
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Africa
-Râuri importante-

Nil- Lungime: 6.695 km
Suprafata bazinului:3.349.000 km2
Situat:Africa- Tanzania, Burundi, Ruanda, Uganda, Kenya, Sudan, Etiopia, Egipt

Nilul izvoraste din zona ecuatoriala si strabate emisfera nordica pe 35o pâna la marea Mediteraneana.
O data cu iesirea din mlastinile Sudd, de la localitatea Malakal, râul se numeste Bahr el Abyad (Nilul Alb), denumire pe care si-o mentine pâna la Khartoum, unde se uneste cu Bahr el Azraq (Nilul Albastru), dupa care primeste numele de Nil(Bahr). De asemenea, alti afluenti mai importanti sunt Atbara si Sobat.
In avale de Assuan, pe 900 km pâna la varsare, valea Nilului se largeste pâna la 20-25 km, lunca fertilizata prin mâlurile depuse de revarsarea anuala a apelor fluviului reprezentând singura regiune din care s-a asigurat hrana poporului egiptean de milenii.
Imediat in avale de Cairo incepe delta ce se desfasoara pe 257 km lungime si 22.000-24.000 km2 in suprafata. Din numeroasele brate care au brazdat delta, doua au ramas importante si anume Dumyat(Damietta) la est, pe care se face si navigatie, si Rashid(Rosetta) la vest. Delta Nilului nu are peisajul cunoscut al deltelor tipice, cum este si cel din delta Dunarii, datorita, in primul rând, conditiilor aride in care este situata si, in al doilea rând, prin faptul ca este cultivata si irigata in proportie de 80%.
Lungimea caii navigabile insumeaza 3.000 km si se practica in sectoare in cursul inferior.


Zair(Congo)– Lungime: 4.374 km
Suprafata bazinului: 3.961.000 km2
Situat:Africa- Angola, Zair, Zambia, Tanzania, Burundi, Ruanda, Congo

Al doilea râu ca marime dupa suprafata bazinului si volumul de apa scurs in timpul unui an, dupa Amazon, situat tot in zona ecuatoriala.In mod obisnuit, izvorul acestui mare râu este considerat afluentul Lualaba.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org