Referat - Referat Spania

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2656
Etichete
referat, spania
Descarcari
1059
Nota
9 / 10 - 2 voturi

SPANIA
Este un stat în sud-vestul Europei, ocupând cea mai mare parte din Peninsula Iberica, precum si Insulele Baleare si Pityuse din Marea Mediterana si Insulele Canare din Oceanul Atlantic. Are iesire la Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, la vest se învecineaza cu Portugalia, iar la nord-vest cu Franta si Andora. Stâmtoarea Gibraltar (14 km) o desparte de Africa, teritoriul Gibraltar fiind înca o posesiune a Marii Britanii (în luna ianuarie 2002, Tony Blair-primul ministru britanic, a anuntat deschiderea de negocieri cu Guvernul Spaniei, în vederea retrocedarii teritoriului Gibraltar catre Spania).
SUPRAFATA:
504748 km²;
POPULATIA:
aproximativ 43 mil. Locuitori din care circa ¾ spanioli, în rest cataloni, basci si galicieni.
CAPITALA:
Madrid.
ALTE ORASE:
Barcelona;
Valencia;
Sevillia;
Saragosa;
Malaga;
Bilbao;
Murcia.
LIMBA DE STAT:
Spaniola (castiliana).
În Spania, predomina relieful de podis si muntos, câmpia ocupând numai a-10-a parte din teritoriu. Partea centrala a Spaniei este formata de Podisul Meseta, care este înconjurat de lanturi muntoase, dupa cum urmeaza:
la nord M-tii Cantabrici, paraleli cu golful Biscaya;
la N-E M-tii Iberici;
la sud Cordiliera Betica cu M-tii Sierra Nevada;
spre S-E Sierra Morena;
în interior Cordiliera Centrala (Sierra de Gata. Sierra de Gredos si Sierra de Guadarrama);
în marginea N-Estica se afla lantul Pirineilor (3478 m în Vârful Pic d’Aneto).
Câmpii mai întinse exista dea lungul fluviului Guadalquivir (câmpia Andaluziei) si Ebru (câmpia Aragonului).
CLIMA:
continental uscata, cu mari amplitudini termice anuale în podisul Meseta temperat-oceanica în nord si N-V, mediteraneana pe litoralul sudic si estic.
PRINCIPALELE APE:
fluviile Guadalquivir si Ebru;
râurile Tajo, Guadiana, Duero.
RESURSE MINERALE:
diferite tipuri de carbuni;
minereuri de fier, de mangan, de cupru si de staniu;
polimetale, bauxita, volfram, uraniu si mercur (fiind a în primele patru tari din lume din punct de vedere al acestor zacaminte;
fosforite, sare si saruri de potasiu (concentrate în special în regiunea Granada si nordul Spaniei).
Daca la sfârsitul anilor ’70 Spania era considerata o tara agrar-industriala, mare proprietate funcciara detinând ponderea principala în structura proprietatii agricole, dupa moartea dictatorului Francisco Franco si instaurarea pe tron a regelui Juan Carlos al II-lea, Spania a intrat într-o noua etapa a dezvoltarii sale, parcurgând aât etapele democratizarii vietii politice, cât si pe cele ale dezvoltarii industriale, mai alea dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Productiile agricole reprezinta o sursa de export importanta pentru economia spaniola, cele mai extinse fiind cele de grâu, orz si ovaz (în zona centrala), de porumb si orez (în nordul si sudul tarii). De asemenea, deosebit de dezvoltata este cultura de legume, zarzavaturi si masline (locul II în lume în productia de masline), de bumbac, tutun, sfecla de zahar, plante citrice si, nu în ultimul rând, viticultura (cu renumitele vinuri de Xeres, Malaga, Alicante etc).
Sectorul zootehnic este deosebit de bine reprezentat în economia spaniola, în special prin cresterea si exportul de ovine, cornute mari si porcine (Galicia, Catalunia si Estremadura). Totodata, o dezvoltare impresionanta a cunoscut-o pescuitul, fapt care a condus si la neîntelegeri puternice cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Principalele ramuri industriale sunt:
industria extractiva si industria usoara (tesaturi de bumbac, lâna matase);
industria siderurgica (la Bilbao, Sagunto etc.)
industria constructoare de masini, în special de automobile, tractoare locomotive, avioane si nave (Concernele CATERPILLAR, SEAT si VOLKSWAGEN);
industria metalurgiei neferoase (cupru,plumb, zinc, aluminiu);
industria chimica.
INDUSTRIA ALIMENTARA produce:
vinuri;
ulei de masline;
conserve de fructe, legume si peste;
o gama variata de produse de carne si derivate.
Companiile spaniole exporta toata gama de produse industriale si alimentare, în statele membre si asociate Uniunii Europene, îm America Latina si S.U.A.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org