Referat - Republica Ungara

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
301
Etichete
republica, ungara
Descarcari
193
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Republica Ungara

Ungaria (în maghiara Magyarország) sau Republica Ungara (maghiara Magyar Köztársaság) este o tara din Europa Centrala. Etimologia cuvântului folosit în limba româna, este denumirea din limba turca veche, prin secolul VII, de On-Ogour care se traduce prin Zece sageti.
Este vecina cu Austria (vest), Slovacia (nord), Ucraina (est), România (est), Serbia (sud), Croatia (sud) si Slovenia (sud).
Populatia este formata în general de unguri sau maghiari. Denumirea de maghiari este folosita des în limba româna, dar mai ales de dialectul secuilor, asa explicându-se numele local al Ungariei sub numele Magyarország. Împreuna cu Polonia, Slovacia si Republica Ceha, formeaza grupul de la Visegrad.
Forma de guvernamânt este o republica.
Istorie
În perioada Imperiului Roman, romanii au numit regiunea unde se afla actualul stat Ungaria, Panonia. Primii care au invadat Câmpia Panonica au fost hunii, condusi de Attila, care la un moment dat au facut alianta cu Imperiul Roman, acesta folosindu-i în luptele împotiva galilor. Au fost însa alungati de catre lombarzi si gepizi care au pus stapânire circa o suta de ani pe acest teritoriu.
Dupa caderea Imperiulul roman, triburile germanice au stapânit un timp Câmpia Panonica. În aceasta perioada au continuat migratiile si invaziile diferitelor popoare migratoare.
Astfel, triburile slave au migrat în partea sudica a Europei. În jurul anului 560 avarii cuceresc acest teritoriu al Panoniei si pastreaza controlul lui timp de doua secole pâna în secolul IX. Urmeaza o perioada controlul francilor, a regatului Slavonic Moravia Mare si aprincipatele Balatonului pâna la sfârsitul secolului al IX, când maghiarii au migrat în Panonia.
Maghiarii stabiliti în Etelköz(Teritoriul dintre râuri), un teritoriu situat la nord de litoralul vestic al Marii Negre, la sfârsitul secolului al IX-lea au migrat spre vest, în Bazinul Carpatin, ocupând partea estica a marii Puste Maghiare, începând cu partea de nord-est, Bihor, Tinutul Zarandului (


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org