Referat - Resursele minerale din oceane

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
386
Etichete
resursele, minerale, din, oceane
Descarcari
252
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Oceanul Planetar constituie un imens depozit ce contine toate substantele minerale utile care sunt exploatate în regiunile continentale. Aici exista mari cantitati de minerale, atât pe fundul marii, cât si dizolvate în apa. însa, adeseori, costul recuperarii lor depaseste cu mult valoarea acestora. In masa sedimentelor marine sau pe suprafata lor se gasesc numeroase substante minerale de interes economic.
în substratul platformelor continentale s-au descoperit o serie de minerale cu importanta economica: saruri de potasiu, în Marea Baltica (Polonia) si Golful Mexic (SUA); zacaminte de sulf, descoperite cu prilejul forajelor marine în cautare de petrol, exploatate la Caminada Pass (Golful Mexic) de catre SUA; minereu de fier, a fost descoperii si se afla în exploatare prin galerii submarine în Golful Finic, lânga Insula Jussaro apartinând Finlandei, tot minereu de fier a descoperit si Canada , în Newfoundland (Terra Nova), minereu aflat pe insula si care se prelungeste în zona submarina în mod deosebit (rezerve de câteva miliarde tone), exploatai în galerii.
Cercetarile peniru descoperirea de noi zacaminte de petrol în zona submarina au descoperit carbuni, depozile foarle mari în apropierea Japoniei, Marii Brilanii, Noii Zeelande, în Marea Nordului (seclorul norvegian); dar consturile mari legate de exploatare nu au permis valorificarea acestora.
Depozitele detritice reprezinta rezultatul eroziunii rocilor preexislenle, materialul rezultat fiind transportat de râuri în ocean. Un astfel de depozit detritic îl cpnslituie mineralele grele, mai frecvente fiind: magnetitul, ilmenitul, titanitul, zirconiu!, columbitul si în cantitati mai mici: casiteritul, wolframitul, diamantul, cromitul, aurul, monazitul etc. Dintre minerale grele unele pot fi gasite în preajma uscalului, aproape de sursa lor initiala, altele se afla în componenta unor vechi plaje, aflate acum sub apele marii.
Desi valoarea economica a acestor minerale este relativ scazuta, în comparatie cu materiale


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org