Referat - Rezervatiile naturale

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
386
Etichete
rezervatiile, naturale
Descarcari
236
Nota
0 / 10 - 0 voturi

REZERVATII NATURALE

Bogatia si raritatea elementelor floristice si faunistice precum si varietatea si frumusetea peisajului autohton, zestre si mandrie a intergului nostru popor au impus, in cadrul actiunii de ocrotire a cadrului natural, crearea in judetul Constanta a numeroase rezervatii naturale de mare interes stiintific, dar si turistic. Pentru turistii care viziteaza litoralul romanesc al Marii Negre nu este greu sa descopere, la sud de Constanta, in apropierea garii Agigea si la numai 4 km de statiunea Eforie Nord, unica rezervatie naturala de dune marine din tara noastra, care prin ineditul pe care îl reprezinta din punct de vedere floristic si faunistic, imbinat in mod fericit cu farmecul insolit al acestor movile de nisip satisfac nu numai curiozitatea stiintifica a unui biolog, dar si simtul estetic al oricarui vizitator indragostit de peisajul marin.
Situata pe platoul unui mal inalt, intrat destul de mult in mare, rezervatia ocupa un pitoresc teritoriu nisipos extins pe o suprafata de cca 5 ha, la aproape 50 m de mare, langa cladirea unde îsi are sediul o unitate a Institutului Român de Cercetari Marine.
Legatura cu rezervatia se face atât pe calea ferata, prin intermediul statiei Agigea, cât si pe soseaua ce duce pâna la Sanatoriul balnear Agigea. Dunele s-au format prin depunerea continua a nisipului adus de vant, din directia nord, dinspre un vechi golf marin, ocupat in prezent de lacul Agigea, situat la nivelul marii. Imprejmuita si ferita de actiunea distrugatoare a animalelor, rezervatia si-a pastrat destul de bine aspectul natural si tipic de duna cu flora si fauna ei specifica.
In putine locuri din tara, pe o suprafata de teren atat de restransa se intalnesc numar atat de mare de plante de nisip, unele caracteristice litoralului atlantic, mediteranean si caspic, altele intregului tarm pontic, in sfarsit cateva, descoperite pentru prima oara in aceasta rezervatie, constituie cazuri unice in continentul european. Dupa aprecierile


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org