Referat - Stele variabile

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
395
Etichete
stele, variabile
Descarcari
356
Nota
0 / 10 - 0 voturi

MINISTERUL ÎNVATAMÂNTULUI, TINERETULUI
SI SPORTULUI AL REPUBLICII MOLDOVA
LICEUL TEORETIC ,,MIHAI VITEAZUL‘‘










Tema: Stelele Variabile si Nestationare






























Elevul cl. 12 “A” - Ceban Roman
Profesor – Oloieru Filaret



Cimislia 2006
1. STELE VARIABILE
Se numesc stele variabile, acele stele a caror stralucire aparenta variaza cu timpul, pe o scara de la câteva ore la câteva luni..
Exista doua categorii de stele variabile si anume: stele variabile fizice (sau intrinseci) si stele pseudovariabile (sau variabile cu eclipsa). La stelele variabile fizice variatia stralucirii aparente este o consecinta a variatiei luminozitatii lor (adica a fluxului de energie radiat in spatiu), variatie care se datoreaza proceselor fizice ce au loc in interiorul acestora. La stelele pseudovariabile, variatia stralucirii aparente nu are o cauza fizica, ea datorandu-se unui fenomen geometric - eclipsarea reciproca a componentelor unui sistem binar strans, in cursul miscarii orbitale. Acestea sunt deci sisteme binare fotometrice, iar luminozitatile componentelor nu variaza, in general (exista unele cazuri in care una din componentele sistemului binar fotometric este o variabila fizica).
Stele variabile fizice. Observatiile arata ca, la acestea, variatia luminozitatii este insotita, in general, de variatia si altor parametri fizici: raza, spectrul, temeperatura efectiva, uneori asa etc. Exista unele stele variabile, la care, la o variatie neinsemnata a luminozitatii corespunde o variatie importanta a altor parametri fizici. Stelele variabile fizice se impart in doua clase: variabile pulsante si variabile eruptive.
1. Stele variabile pulsante. La aceste stele variatia luminozitatii se explica prin pulsatiile stelei in jurul unei stari de echilibru. Conditiile fizice din interior sunt de asa natura incat un anumit mecanism fizic amorseaza in stea un proces oscilatoriu, care este mentinut un timp indelung


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org