Referat - Teleorman

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
357
Etichete
teleorman
Descarcari
287
Nota
0 / 10 - 0 voturi







Teleorman

Teleormanul , al carui nume în limba cumana , adica turceasca veche înseamna "padure nebuna" , este printre singurele judete care prin nume poate demonstra cu tarie frumusetea , desimea si "fratia" codrilor cu românii.
Ca unitati aparte de relief se individualizeaza luncile Dunarii , Oltului si Vedei.
Istoria ne aduce la cunostinta ca în anii 75-74 înainte de era noastra, proconsulul Macedoniei, C. Scribonius Curio , atinge , cu armata sa , Dunarea , în fata Telormanului , dar nu îndrazneste sa treaca fluviul: s-a temut, dupa spusa istoricului antic Florus, de "întunecimea codrilor" ( "Curio Dacia tenus venit , sed tenerebas saltuumm expavit " ). A îndraznit un alt general roman , Cornelius Fuscus , pe vremea împaratului Domitian în anul 87 , dar îndrazneala i-a fost funesta : armata lui Decebal , l-a surprins în locuri grele , în mijlocul padurilor , si în lupta care a avut loc ; Fuscus a pierdut întreaga sa oaste , el însusi cazând în locul bataliei .
Astazi padurile teleormanene , taiate de-a lungul timpului in mare parte , reprezinta doar o atractie agroturistica pentru vânatorii si pescari.
Amplasat în partea de sud a României , într-o zona de câmpie, Teleormanul se numara printre primele judete din tara în ceea ce priveste suprafata agricola si potentialul productiv.
Resedinta judetului teleorman este orasul Alexandria , oras construit din ordinul Domnului Alexandru I. Ghica . Alte orase importante sunt Rosiori de Vede , Turnu Magurele si Zimnicea, cele doua din urma fiind si porturi .

Alexandria este situata la 88 km de Bucuresti, la întretaierea unor importante drumuri comerciale din sudul tarii. Cea mai importanta unitate industriala este Fabrica de rulmenti , construita dupa licenta japoneza "Koyo", productia fiind destinata îndeosebi partenerilor din numeroase tari. Oferta industriei alexandrene mai include produse electrotehnice , mori pentru cereale , fire si tesaturi bumbac , produse ale industriei alimentare . La


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org