Referat - Temeschwar

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
392
Etichete
temeschwar
Descarcari
309
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Temeschwar

Timisoara (în germana Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiara Temesvár, în sârba Temišvar, în bulgara Timišvár, în trad. „cetatea de pe Timis”) este resedinta si cel mai mare oras al judetului Timis, Banat, România. Numele localitatii vine de la râul Timis, numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus. Conform ultimului recensamant din 2002, Timisoara avea o populatie de 336.089 de locuitori. Luând însa în considerare si populatia flotanta neinclusa in statisticile oficiale, populatie atrasa de Timisoara datorita puternicei sale dezvoltari economice, precum si cei aproximativ 40.000 studenti sau cea din zonele rezidentiale din jur, populatia se situeaza in jurul cifrei de 500.000 locuitori, fiind al doilea oras ca marime în România dupa Bucuresti.

Istoria Orasului:

Prima atestare documentara a localitatii Timisoara este destul de controversata, aceasta fiind plasata de specialisti fie în 1212, fie în 1266. În 1175 este mentionat comitatul Timis, dar sursele nu mentioneaza care este centrul economic si administrativ al acestuia. În momentul atestarii sale acesta facea parte din comitatul Timis, o unitate administrativ teritoriala a regatului ungar. Teritoriul cunoscut mai târziu ca Banat cu centrul administrativ în „Urbis Morisena” (apoi Cenad), fusese cucerit de catre maghiari în jurul anului 1030 si încorporat regatului ungar.

Fiind asezata într-un punct strategic, de unde putea fi controlata o mare parte a Câmpiei Banatului, atât Timisoara cât si functia de comite de Timis au devenit din ce în ce mai importante. Timisoara a primit un impuls deosebit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou, care în urma vizitei sale din 1307 a ordonat construirea aici a unui palat regal. În timpul anarhiei feudale, acesta va muta capitala Ungariei la Timisoara. Numirea lui Iancu de Hunedoara în functia de comite de Timis, în 1440 marcheaza un capitol aparte din istoria Timisoarei. Iancu de Hunedoara va fi cunoscut în într


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org