Referat - Uranus

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
308
Etichete
uranus
Descarcari
250
Nota
0 / 10 - 0 voturi

URANUS


Planeta Uranus a fost descoperita in 1781 de astronomul amator W.Herschel in timp ce cauta o stea dubla cu ajutorul unui telescop pe care si-l construise singur. Zarind un mic disc ascuns printre puzderia de stele , care nu figura in cataloagele astronomice ale vremii a dedus ca nu putea fi altceva decat o planeta , a carei orbita parea sa fie cu mult peste limita a ceea ce se considera atunci ca ar fi sistemul solar . La mai mult de 200 de ani de la descoperirea ei , planeta care si-a insusit numele regelui Titaniei din mitologia greaca , continua sa fie o lume cu multe necunoscute , prea putin luminoasa pentru a fi vazuta cu ochiul liber .
Uranus face o rotatie completa in jurul Soarelui o data la 84 de ani , la o distanta medie de circa 3 miliarde de kilometri , astfel incat lumina si undele radio strabat distanta pana la noi in 2 ore si 45 de minute . Datorita pozitiei planeta este slab luminate de Soare , lumina de pe Uranus fiind de 400 de ori mai redusa , comparativ cu cea care ajunge pe Terra , motiv pentru care planeta este inimaginabil de rece . Inca de la formarea sa din discul de acretie ,temperaturile din spatiul lui Uranus nu s-au ridicat peste -210 grade Celsius .
Unul dintre aspectele ciudate legate de Uranus il reprezinta axa sa de rotatie inclinata cu aproximativ 98 grade , astfel ca planeta apare ca rostogolindu-se in planul orbitei sale . Ca efect al acestei inclinatii , polii nord si sud ajung sa se orienteze direct spre Soare , alternativ , la intervale de 42 de ani .Astfel , regiunile polare absorb mai multa energie in cursul unui an uranian decat o fac zonele ecuatoriale . Un mare semn de intrebare persista in incercarea de a explica motivul pentru care Uranus prezint


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org