Referat - Valurile

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
409
Etichete
valurile
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Valurile



Valurile sunt miscari ondulatorii ale suprafetei apei.In general, ele sunt create de vant.

Fara vînt valurile nici nu ar exista, suprafata apei fiind neteda.Acest lucru nu ar fi posibil datorita faptului ca vîntul exercita o presiune(adinca o forta care împinge) asupra apei.Deacea valurile exista, iar suprafata apei nu e neteda, datorita acestei forte care împinge apa.




Inafara de valurile produse de vînt, mai exista si valuri seismice, produse din cauza cutremurelor si vulcanilor submarini.Valurile seismice se mai numesc si “tsunami” .Aceste valuri sunt transmise circular, adica dintr-un anumit punct valurile pleaca, asemanator unei pietre care cade in apa si trimite mici valuri in jurul ei.Deosebirea este îaltimea, lungimea si puterea valului, care in cazul valurilor seismice pot produce si pierderi de vieti omenesti sau alte catastrofe.













Modul de producere a valurilor:”valurile au o forma de circuit, care e în permanenta miscare, iar cînd ajung la fundul tarmurilor, acestea se sparg”.











Mareele, ridicarea si coborârea periodica a tuturor apelor oceanelor, incluzându-le pe cele ale marilor deschise si golfurilor, sunt rezultatul atractiei gravitationale exercitata de Luna si Soare asupra Pamântului si asupra apelor acestuia.

Luna, fiind mult mai apropiata de Pamânt decât Soarele, este cauza principala a formarii mareelor. Când Luna se afla într-o anumita pozitie fata de Pamânt, aceasta exercita o atractie puternica asupra apei, care se ridica în acel loc deasupra nivelului normal al acesteia. Astfel ia nastere fluxul. La rândul lui, Pamântul este atras catre Luna cu o forta mai mare decât apele din partea opusa si se retrage fata de ele, creând astfel al doilea flux, în partea diametral opusa. În celelalte parti ale Terrei, unde apa nu este atrasa de nici un corp, ia nastere refluxul. Împreuna, fluxul si refluxul, formeaza mareele.

Mareele au un ciclu continuu. Variatiile, care, de obic


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org