Referat - Circuite bistabile

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
353
Etichete
circuite, bistabile
Descarcari
201
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CIRCUITE BISTABILE


1. Scopul lucrarii:
Cunoasterea modului de functionare si a configuratiei unor bistabile integrate, frecvent utilizate în circuite logice secventiale.

2. Consideratii teoretice:
Circuitul basculant bistabil CBB, este un circuit tipic cu doua stari distincte utilizat pentru pastrarea informatiei binare. Acesta prezinta doua conexiuni de intrare prin care accepta informatia binara care urmeaza a fi memorata, doua conexiuni de iesire care permit citirea starii bistabilului si în general, intrari suplimentare de control prin care se stabileste momentul în care informatia urmeaza a fi citita de bistabil. Cele doua iesiri ale unui bistabil sunt complementare. Trecerea într-o anumita stare poate fi determinata fie de semnalul reprezentând informatia care trebuie înscrisa în bistabil, fie de semnalul de tact ce actioneaza în functie de starea intrarilor de informatie.
Semnalul de tact poate determina comutarea bistabilului în doua moduri: pe durata impulsului de tact, fiind deci precis definita în timp.
Proprietatea bistabilului de memorare a informatiei se manifesta prin faptul ca starea sa nu se schimba dupa disparitia semnalului de comutate.


3. Bistabilul asincron RS:
Bistabilul RS asincron, se obtine prin interconectarea a doua porti SI-NU în asa fel ca iesirile unuia sa fie conectate la intrarea celeilalte.
În functionarea normala nu se permite aplicarea simultana a semnalului logic “1” ape doua intrari R si deoarece conduce la prezenta semnalului logic “0” pe doua iesiri, situatie care este în contradictie cu data anterior privind caracterul complementar al iesirii unui bistabil.

S
R
Qt+1

0
0
Qt

0
1
0

1
0
1

1
1
interzis



4. Bistabilul sincron RS:
Bistabilul RS sincron are schema în figura:

C
S
R
Qt+1
Qt+1

1
0
0
Qt


1
0
1
0
1

1
1
0
1
0

1
1
1
interzis
interzis



Ecuatiile logice caracteristice sunt:; .

5. Bistabilul sincron D:
Bistabilul D sincron are schema în figura u


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org