Referat - Cum iti alegi un PC ?

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2980
Etichete
cum, iti, alegi
Descarcari
905
Nota
8 / 10 - 1 vot

Cumpara-ti singur un computer!
Ghid hardware: Daca nu stiti multe despre calculatoare, decizia de cumparare a unui calculator e una dificila... misiune imposibila dintr-un anume punct de vedere. E ca si cum as încerca eu sa-mi cumpar singur o masina si nu ma deranjeaza sa-mi declin competenta în aceasta arie de expertiza. Evident, stiu „multe” despre masini au patru roti, motor si caroserii mai mult sau mai putin atractive, am si brand preferat, ca toata lumea, dar... cam pâna aici. Care o fi diferenta între Logan si Clio la 7.000 de euro? Sau între un Volvo si Alfa Romeo la 25.000 de euro? Complicat! Cam asa stau lucrurile si în domeniul computerelor, doar ca aici, din fericire, ma pricep ceva mai bine.
Sistem gata asamblat sau unul la comanda? Daca în cazul hainelor e suficient ca acestea sa „cada” bine pe tine, un calculator trebuie sa se adapteze la o serie de factori contradictorii: cerinte de lucru versus buget. Sistemele gata asamblate au avantajul ca pot fi achizitionate imediat, beneficiaza de un pret bun (în general, mai mic decât suma componentelor), ceea ce îi ofera un bun raport pret/calitate. În magazinele Ultra PRO Computers gasiti gama ULTRA, ale caror preturi pornesc de la aproximativ 8 milioane lei (cu TVA inclus) si ating un maxim în jurul valorii de 20 milioane lei. Ca si în viata, primesti exact ce oferi. Un calculator de 8 milioane lei este putin mai scump decât un model second-hand si totusi stie sa faca mult mai mult, mai bine si mai repede. Cu toate astea, e un model entry-level, pentru cei care doresc sa se familiarizeze cu un computer, sa asculte muzica, sa vizioneze filme, sa editeze documente în programe de office si sa se „plimbe” pe internet. Ati zice ca e suficient pentru o buna parte din utilizatori. Exista însa o categorie care doreste mai mult de la viata si computer: editare de imagini, editare audio-video, codare multimedia si mai ales jocuri. Pentru acestia, un calculator entry-level nu mai este suficient, pentru ca totul trebuie sa creasca: puterea procesorului, cantitatea de memorie, spatiul pe disc, puterea de procesare a placii video...Puteti face o alegere rapida, optând pentru un sistem ULTRA din gama superioara (de exemplu, un Ultra GAMES PRO sau PROFESSIO) sau va adresati unuia dintre agentii de vânzari din orice magazin care va vor realiza pe loc o configuratie a sistemului asa cum îl doriti. Trebuie sa stiti însa ca optând pentru un sistem configurat pe loc, va confruntati cu avantaje si dezavantaje. Dezavantajul consta în timpul de livrare al sistemului: 1-3 zile în functie si de nivelul de aglomerare a magazinului. Avantajul e ca puteti pune orice în el, aveti libertate de alegere totala. Un amanunt deloc de neglijat, având în vedere faptul ca totusi un calculator, desi nu mai e un lux, e totusi un echipament destul de scump si atunci când îl folositi doriti sa aveti parte de o experienta cât mai placuta! În concluzie, alegeti un sistem gata asamblat daca va grabiti si doriti sa aveti siguranta ca (aproape) nimic neplacut nu se poate întâmpla, aceste sisteme fiind pretestate. Optati pentru configurarea la fata locului daca sunteti dispusi sa platiti mai mult pentru niste facilitati de care aveti nevoie în activitatea voastra.
Alegerea componentelor de baza: Când spunem componente de baza, ne referim la placa de baza, procesor si memorii. Acestea sunt cele mai importante parti din computerul vostru, care au un impact semnificativ asupra vitezei acestuia în orice tip de aplicatie, fie ea generala (office, multimedia) sau specializata (jocuri, editare multimedia, alte tipuri de aplicatii profesionale).
Placa de baza este cel mai mare circuit din computerul vostru, locul pe care se ataseaza orice altceva. Având în vedere functiile sale de coordonare, poate fi considerata sistemul nervos al computerului. Este o componenta specializata în functie de socketul procesorului si functionarea sa e dictata de doi factori: primul este cipul northbridge (care poate fi, de exemplu, VIA KT880, nVIDIA nForce 2, 3 sau 4, Intel i925X etc.), iar al doilea factor este producatorul. Într-adevar, fiecare producator are stilul si standardele sale, scotând pe piata placi de baza mai ieftine sau mai scumpe. Spre exemplu, Gigabyte ofera placi de baza extrem de stabile în parametri normali de lucru si cu dotari, de obicei, superioare mediei. ASUS si ABIT sunt recunoscuti în lumea pasionatilor de overclocking si reglaje fine prin facilitatile pe care le ofera pe placile lor de baza în aceasta directie si stabilitatea deosebita în conditii atipice de lucru. Cipul northbridge despre care am amintit mai sus vine de obicei în tandem cu un southbridge (exceptie face nForce 3 care îl înglobeaza), al carui rol este sa se ocupe de elementele auxiliare (placa de sunet, porturi IDE si SATA, porturi USB etc.). Testele au aratat ca, în general, pe platformele AMD, chipset-urile nVIDIA sunt semnificativ mai rapide decât cele VIA, dar dispun de mai putine elemente auxilia...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org