Referat - Elemente de arhitectura a calculatorului

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
354
Etichete
elemente, arhitectura, calculatorului
Descarcari
236
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Montanu Vladimir
Grupa 501



I| Elementele de arhitectura a calculatoarelor personale (PC)

Unitatea Centrala
Placa de baza
Procesorul
Placa grafica
Placa de sunet
Placi de retea
Monitorul
Tastarura
Mouse
Scanner
Imprimanta
CD-ROM-ul
Boxele
Modemul
Memoria a) ROM
b) RAM
c) Cache
HDD-ul


Unitatea Centrala – este compenenta care realizeaza efectiv operatiile de prelucrare a datelor. Unitatea centrala se afla in interiorul carcasei calculatorului pe placa de baza (motherboard sau mainboard). In componenta sa intra procesorul, memoria de lucru si controlerul de intrare/iesire (I/O-control) cu sistemul de magistrale (bus-uri).
Placa de baza – are un rol deosebit de important in componenta unitatii centrale, stand la baza multor caracteristici ale sistemului. Pe placa de baza sunt prinse in sloturi procesorul, placa video, placa de sunet (care impreuna cu placa video poate sa fie integrata), placa de retea si alte placi pe care utilizatorul doreste sa le includa. La acesta placa se conecteaza tastatura, mouse-ul si/sau creionul optic. O caracteristica a placii de baza este modularitatea ei. Prin modularitate se intelege faptul ca asupra ei se pot face modificari prin adaugarea sau inlocuirea diferitelor componente. Efectiv, placa de baza face legatura intre componentele sistemului. Exista de asemenea un mecanism de intreruperi care este deosebit de important deoarece acesta realizeaza logica de comanda.
O place se prezinta sub forma unui circuit imprimat cu mai multe straturi. Fiecare strat poate contine mii de trasee si legaturi la circuitele care interconecteaza toata arhitectura hardware a unitatii centrale. Perifericele comunica intre ele cu ajutorul magistralelor pe care placa de baza le contine.
Intel este cel mai mare producator de placi de baza la ora actuala, insa mai exista si alte companii producatoare de placi de baza, precum VIA, SiS, etc. Placile de baza se pot clasifica dupa clasa si modelul de procesor pe care il suporta.
Conectorii


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org