Referat - Civilizatie si cultura in arhitectura Romei Antice

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
6010
Etichete
civilizatie, cultura, arhitectura, romei, antice
Descarcari
835
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi


Civilizatie si cultura in arhitectura Romei Antice
Civilizatia si cultura romana, cu asimilarile vechilor civilizatii mediteraneene, ale experientelor ingineriei etrusce în constructii, tehnici si materiale, ca si ale Asiei Mici si ale traditiilor grecesti, au impus lumii antice reperele evoluate ale unei civilizatii unitare.
Roma a lasat mostenire posteritatii opere de arta de o valoare inestimabila. Monumentele numeroase, ramase din timpul civilizatiei romane, arata marea varietate de forme constructiilor romane. Scara si proportiile monumentale, impresionantele conceptii ale bazilicilor, ale termelor si monumentelor funerare, noua tehnica constructiva a arcurilor si boltilor, constructiile rezervoarelor, a podurilor, a apeductelor si viaductelor, a soselelor, a arcurilor de triumf, fac di arhitectura romana "o enciclopedie morfologica a arhitecturii". Constructiile romane ilustreaza maretia, grandoarea si autoritatea republicii si a Imperiului, sentimentul de suprematie al romanilor asupra lumii.
Arhitectura a oferit forme de manifestare particulare, impuse de cerintele vietii publice si de stat ale societatii Romei antice. Pietele publice, bazilicile, amfiteatrele, templele, termele, locuintele particulare, magazinele, ofereau ansambluri incluse în conceptia urbanismului roman, care trasa reteaua strazilor si a arterelor de circulatie, între zona centrala si zidurile de incinta.
Forumul (forum romanum) era piata centrala care crea nucleul important al orasului, "inima" vietii administrativ, politice, religioase si comerciale. De forma rectangulara, forumul era ansamblul urbanistic care grupa institutiile administrative, bazilicile, bibliotecile, templele.
La Roma au fost construite numeroase forumuri, de catre împaratii romani care le-au dat numele: Cezar, Augustus, Traian, Nerva, Vespasian. Cel mai important dintre acestea este Forumul lui Traian, construit la începutul sec. II. Compus din doua piete cu arc de triumf, cu statuia lui Traian, cu templul de cult al împaratului, cu bazilica Ulpia si Columna lui Traian, forumul lui Traian din Roma apare si astazi ca cel mai impresionant dintre toate forumurile romane.
Forumuri au fost construite de romani pretutindeni unde armatele victorioase au ramas si au trait ca forta de ocupatie, din vestul pâna în estul continentului european, pâna în Asia Mica sau nordul Africii. Asa a fost construit si Ulpia Traiana în Dacia. Dintre toate însa, ansamblul forumurilor imperiale din Roma ramâne cel mai impresionant.
Bazilica în lumea romana era o constructie care servea ca tribunal, curte de justitie sau bursa. Mari constructii cu vaste sali de reuniuni, având spatiile interioare împartite prin coloane si porticuri, bazilicile erau locul de întâlnire ti tranzactie a bancherilor, negustorilor, oamenilor de afaceri. Una dintre cele mai cunoscute bazilici di Roma, este bazilica lui Maxentiu.
Senatul roman, asamblat bazilicii, avea o scara monumentala care servea accesului demnitarilor sositi la sedintele si întrunirile oficiale. Bazilica Emiliana, care era curte de justitie, sau Bazilica Giulia, ridicata de Cezar, sunt reprezentative pentru cladirile elegante, bogate în coloane si sculpturi din marmura.
Amfiteatrul - Colosseum-ul, inaugurat în anul 80 (în vremea lui Titus Flavius), este numit si amfiteatrul Flavian, dupa numele primului împarat al Flavienilor (Vespasian), care a întreprins construirea edificiului. Este considerat cel mai mare amfiteatru roman. Construit de prizioneri evrei, cu o arena imensa, avea subsolul ocupat de magazine, custi cu animale salbatice, cabine ale gladiatorilor. În arena aveau loc luptele oamenilor cu animale, dueluri între gladiatori, curse, etc. Cu o capacitate de 50000 de oameni, cladirea putea fi totusi evacuata în zece minute. Colosseum-ul îmbina trei ordine arhitectonice clasice: doric, ionic si corintic.
Colosseum-ul simbolizeaza continuitatea istorica a vietii Romei în decursul secolelor. Se spunea, înca din sec. VII, ca "atâta vreme cât Colosseum-ul va trai, Roma va trai de asemenea".
Termele erau complexe ansambluri arhitectonice, ample ca suprafata, acoperind mai mult de 11ha, cu bai publice, bai termale, piscine în aer liber, vestiare, sali si spatii rezervate sportului - palestre, biblioteci, curti interioare, locuri de plimbare, sali de conferinte. Celebre ca frumusete bogatie si eleganta, termele erau centrul existentei citadine în care societatea romana îsi consuma activitatea.
Statuile si decoratiile rafinate din marmura si mozaic împodobeau salile si coridoarele. Capacitatea celor mai spatioase ansambluri de terme atingeau între 1600 si 3000 de persoane. Daca cele mai vechi si luxoase sunt Termele lui Agripa ( 27-25 î de Cr.), cele mai cunoscute la Roma sunt Termele lui Caracalla, construite în anul 212, Termele lui Diocletian si Termele lui Constantin.
Locuinta particulara - Pompei si Herculanum, cele doua l...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org