Referat - Microprocesoare Pentium IV

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
316
Etichete
microprocesoare, pentium
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Microprocesoare PENTIUM IV


Pentium IV cunoscut si sub numele de cod Willamette, este cel mai nou model al familiei de microprocesoare Intel pe 32 de biti, care lucreaza la frecvente mai mari si înregistreaza performante superioare fata de modelele precedente.
Noua microarhitectura a acestor procesoare a fost denumita de catre Intel, NetBurst, în spatele acestei tehnologii aflându-se urmatoarele noi facilitati:
busul sistemului la 400MHz – utilizând noua tehnologie ‚quad pumped’ cu o latime a magistralei de 64 biti si ceas de 100MHz, se ajunge la o rata de transfer între procesor si memorie de 3200 MB/s, de 3 ori mai mare ca cea a procesoarelor Pentium III. Pentium III putea transfera doar 1.06G la o frecventa de 133MHz. Pentium IV lucreaza prin intermediul a doua canale de transmisie cu RDRAM, la o viteza de 3.2G/s.
Advanced Transfer Cache – se concretizeaza în marirea ratei de transfer a datelor între memoria cache L2 si nucleul procesorului. Dimensiunea memoriei cache L2 este de 256KB. La schimbul de date cu sistemul (memorie, AGP, PCI) se folosesc blocuri de 64 bytes, ceea ce asigura o performanta mare pentru transferurile în rafala, iar conexiunea cu nucleul se face prin intermediul unei interfete de 256 biti, care poate transfera date la frecventa procesorului. Se obtine o largime de banda de 44.8GB/s pentru un Pentium IV la1.4GHz, aproximativ de 3 ori mai mult ca un Pentium III la1GHz.
Advanced Dynamic Execution – optimizari ale arhitecturii de prelucrare si stocare temporara a instructiunilor – mod speculativ si arbitrar de executie care împiedica procesorul sa aiba stari de stagnare când instructiunile asteapta rezolvarea dependentelor, cum ar fi de exemplu încarcarea de date în memorie. Pot fi rulate astfel pâna la126 de instructiuni în curs de rulare, fata de 42 în cazul microarhitecturii Pentium III. Execution Trace Cache – în cazul procesorului Pentium IV nivelul 1 de cache pentru instructiuni este pozitionat dupa unitatea de decodare. În acest caz nu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org