Referat - Microsoft Windows

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5972
Etichete
microsoft, windows
Descarcari
857
Nota
9 / 10 - 1 vot


In anul 1981, IBM a lansat Personal Computer (PC), un standard care urma sa fie copiat de toti producatorii de calculatoare. IBM a contactat Microsoft pentru sistemul de operare pe care urma sa il ruleze PC-ul. Acesta a fost MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). PC-ul a fost un succes, dar era foarte greu de folosit.
Sistemul MS-DOS era foarte puternic, insa avea un neajuns: folosea comenzi date de utilizatori la tastatura care trebuiau retinute. Un alt dezavantaj era ca pentru a porni un program, trebuia sa intri intai in directorul programului si apoi sa tastezi denumirea fisierului executabil.
Pentru a suplini aceste dezavantaje, Microsoft a inceput sa lucreze la un inlocuitor pentru MS-DOS. Acesta avea numele de “Interface Manager”, dar mai tarziu, fiindca programatorii tot vorbeau despre ferestre (windows), iar manager-ul PR i-a sugerat lui Bill Gates denumirea “Windows”, denumirea produsului a fost schimbata astfel.
Prima versiune de Windows a fost prezentata in 1983. Rula sub MS-DOS si utiliza meniuri de tip Word si Multiplan.
La inceputul anului 1985, Apple avea calculatorul Macintosh. Digital Research avea interfata GEM. Iar Microsoft avea MS-DOS-ul bazat pe text. Dar la sfarsitul anului, urma sa se lanseze interfata Microsoft.
In luna noiembrie a anului 1985, Microsoft a lansat Windows 1.0. Versiunea 1.00 avea o eroare foarte grava, asa ca prima versiune care a iesit pe piata a fost 1.01. Ferestrele nu se puteau suprapune, ci acopereau tot ecranul. Cand pornea, lansa programul “MS-DOS Executive”, care era un filemanager. O zona de la marginea ecranului era rezervata pentru programele minimizate (nu pentru toate programele in executie, ca taskbar-ul modern), pe care nu o puteau ocupa decat programele aflate in modul “Zoom” (asemanator cu actualul “Maximize”). Celelalte versiuni 1.0x nu au adus mari imbunatatiri, de exemplu Windows 1.02 aducea suport pentru alte limbi.
Cu toate ca era un mediu in care se putau lansa alte programe, Windows nu era un sistem de operare. Necesita MS-DOS instalat. Aceasta situatie va persista mult timp, pana la “moartea” MS-DOS-ului in 2001.
Microsoft si IBM au inceput sa lucreze la un alt sistem care sa inlocuiasca DOS-ul. Acesta a fost OS/2-ul. Dar la un moment dat, Microsoft si IBM au incheiat parteneriatul, lansandu-se versiunea 1 de OS/2. IBM a continuat sa dezvolte OS/2, iar Microsoft a inceput sa lucreze la Windows NT.
Urmatoarea versiune de Windows a fost 2.03, lansat in decembrie 1987. Aceasta permitea suprapunerea ferestrelor, iar programele minimizate puteau ocupa tot desktop-ul. Acest lucru a adus putin haos in Windows, ce mai este prezent si acum, partial. Versiunile urmatoare de Windows 2 (2.1 si 2.11) au fost lansate in cate doua editii, “/286” si “/386”, ultima beneficiind de capacitatile procesorului Intel 80386. Putea rula in trei moduri: “Real” (8086), “Standard” (80286, 286) si “Enhanced” (80386, 386).
In acelasi timp, Microsoft a inceput sa dezvolte un alt sistem de operare, ce va fi numit “Windows NT”, pentru a inlocui OS/2. Programatorii ce au dezvoltat NT au lucrat pe prototipuri ale procesorului i860, numit N10 (“N-Ten”), de aici numele de NT. Oficial, insa, “NT” inseamna “New Technology”.
Primul Windows care a avut cu adevarat succes a fost 3.0 (mai 1990). Rula in mod VGA (Video Graphics Array), cu o grafica de inalta rezolutie. Acesta a inlocuit “MS-DOS Executive” cu o suita de programe: Program Manager (pentru rularea de programe, ce se lansa la pornirea mediului), File Manager si Print Manager. Un nou Control Panel, cu icoane ca in Program Manager a fost inclus. Urmatoarele versiuni de Windows 3.0x au fost Windows 3.00a si Windows 3.0 Multimedia Extensions, cu aplicatii in plus (Media Player, Music Box, Sound Recorder, un ceas nou, screensaver).
A fost urmat imediat de Windows 3.1, 3.11, 3.1 for Workgroups si 3.11 for Workgroups (1992-1993). Variantele “for Workgroups” aduceau in plus suportul pentru retele, precum si niste aplicatii in plus (Microsoft Mail, Schedule+, Fax).
In iulie 1993, a fost lansat Windows NT 3.1, ce oferea platforma pe 32 de biti pentru afaceri (prin noul API Win32, care a fost dezvoltat si in Win32s pentru Windows 3.1x, si in Windows 95). Acesta s-a numit “3.1” (desi era prima versiune), in primul rand pentru a dovedi celor de la IBM ca erau cu un pas in fata lor (acestia lansasera OS/2 2.0), iar in al doilea rand pentru a fi in concordanta cu cealalta linie Windows, care ajunsese la 3.1 (de la care preluasera si interfata). Windows NT nu mai avea nevoie de DOS, fiind total independent.
In 1992, Microsoft incepuse sa lucreze la un succesor pentru Windows 3.11 fW. Acum a aparut dezvoltarea moderna cu build-uri (fiecare versiune, alpha, beta, RC sau RTM) avea un “build number”, care indica a cata versiune (“build”) era de la inceputul dezvoltarii Windows-ului. Acest sistem a aparut mai intai la Windows NT. Succe...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org