Referat - Monitorul

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
462
Etichete
monitorul
Descarcari
292
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Monitorul este un dispozitiv de iesire care afiseaza imagini si text. Ca orice alta componenta a calculatorului el primeste informatii de la o sursa de date. În cazul acesta el primeste informatia de la placa video care la unele calculatoare este inclusa în placa de baza, dar în general este o placa de extensie.
Exista mai multe tipuri de monitoare: cu tub (CRT), cu cristale lichide (LCD), cu plasma.
Monitoarele CRT sunt alcatuite dintr-un tub care are la un capat un tun cu electroni. La celalalt capat el are un ecran cu un învelis de fosfor. El functioneaza pe baza bombardarii ecranului cu electroni astfel afisîndu-se punctele de diferite culori numite pixeli. În momentul în care pelicula de fosfor este bombardata de electroni ea emite lumina, dar aceasta lumina dureaza foarte putin si deci ecranul trebuie bombardat în continuare acest proces numindu-se reafisare. O proprietate a monitoarelor este rata de reafisare care se mai numeste si frecventa. Majoritatea monitoarelor au o rata de reafisare de aproximativ 70Hz adica el afiseaza 70 de imagini pe secunda. Monitoarele CRT sunt de doua tipuri: unele bombate care deformeaza usor imaginea si unele cu tehnologie Trinitron care sunt curbate pe orizontala dar plate pe verticala. Cele Trinitron ofera o calitate a imaginii mult mai buna, dar din pacate realizarea lor costa mai mult si astfel ele devin mai scumpe.
Monitoarele LCD au în general o rezolutie mai slaba decât cele CRT, dar nu emit radiatii si consuma mult mai putin (aproximativ 5 watt fata de 100 watt la cele cu tub) ceea ce le face mai scumpe. Acestea au o tehnologie diferita de functionare: un fascicul de lumina trece prin filtre speciale care o transforma în culorile rosu, verde sau albastru, iar electricitatea le directioneaza la fiecare celula. Aceste celule contin câte 3 pixeli care au valorile culorilor rosu, verde si albastru (RGB). În general monitoarele cu ecran plat sunt folosite la laptopuri pentru ca ocupa mult mai putin spatiu, dar produ


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org