Referat - Tiristoare

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
305
Etichete
tiristoare
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tiristoare


Tiristorul este un dispozitiv semiconductor format din patru straturi dopate p si n, dispuse alternativ, alcatuind trei jonctiuni, ca in figura 14.1. El prezinta trei electrozi: anot, catod si poarta. Simbolul sau este prezentat in figura 14.1.










Modul de functionare al tiristorului este ilustrat de caracteristica tensiune anodica-curent anodic (fig. 14.2). Daca se aplica o tensiune continua intre anod si catod, tiristorul ramane blocat, indiferent de sensul acesteia. Marind tensiunea aplicata, atat in polarizare directa (anodul pozitiv), cat si in polarizare inversa (catodul pozitiv), tiristorul ramane blocat la o anumita valoare la care se strapunge, curentul prin el crescand foarte mult. Valoarea tensiunii anodice la care tiristorul se strapungre atunci cand este blocat invers se numeste tensiune inversa continua.
Valoarea tensiunii anodice la care tiristorul se strapunge in polarizare directa (cu + pe anod si – pe catod) se numeste tensiune de strapungere in direct sau tensiune de intoarcere.











Aplicand un impuls pe poarta atunci cand tiristorul este polarizat direct, deschiderea acestuia are loc la o valoare mai mica a tensiunii anodice. Acest fenomen este reprezentat printr-o detlasare a caracteristicii I-U spre stanga (fig.14.3).













Din punct de vedere al functionarii , tiristorul poate fi schivalat cu doua tranzistoare, pnp si npn, dispuse cain figura 14.4. Aplicand un impuls pozitiv pe baza tranzistorului npn (T1), acesta se deschide, de asemenea se deschide si T2 a carui baza e conectata la colectorul lui T1. Ca urmare, colectorul lui T2, legat la baza lui T1, va furniza un curent care il mentine deschis pe T1 chiar in absenta semnalului initial.
Deschiderea tiristorului se numeste amorsare.













1. PARAMETRII ELECTRICI AI TIRISTORULUI


1.1. Principalii parametri electrici ai tiristorului sunt:
– tensiunea de strapungere in direct, VBR[V]
– tensiunea de poarta, de amorsare, VGT[V]
– tensiunea i


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org