Referat - Aliatii europeni

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
297
Etichete
aliatii, europeni
Descarcari
209
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Aliatii europeni


Conflictul dintre aliatii europeni si alianta statelor fasciste s-a intins pe tot globul , atingand fiecare continent . Luptele desfasurate pe pamant , pe mare si in aer , au afectat atat pe civili cat si pe fortele armate .
Al II-lea razboi mondial a inceput pe data de 3 sept. 1939 , cand Aliatii (Anglia si Franta ) au declarat razboi Germaniei naziste , condusa de A. Hitler . Au facut acest lucru pentru Polonia , atacata de germani cu doua zile mai devreme , desi nu au intentionat sau nu au fost capabili sa iamasuri urgente . Polonia a fost invadata rapid de Blitzkrieg ( atac fulgerator ) . Dupa cum prevedea pactul nazisto-sovietic din august 1939 , armata sovietica s-a indreptat spre estul Poloniei , divizand teritoriul .
In iarna anilor 1939-40 , Anglia a fost o prezenta militara importanta in Franta , dar strategia Aliatilor a ramas defensiva . Aceasta era concentrata pe Linia Maginot , o portiune de fortificatii extinse de-a lungul intregii frontiere franceze cu Germania . Insa germanii nu au atacat , iar principalele actiuni din aceasta perioada de pseudo-razboi s-au desfasurat in est , unde Uniunea Sovietica a anexat cele trei republici baltice ( Lituania , Letonia si Estonia ) si , dupa un razboi de scurta durata , a ocupat o parte din Finlanda . In 1940 , Germania a ocupat Norvegia neutra si Danemarca , printr-un alt atac surprinzator .


Flota militara de la Dunkerque

Dupa o luna , fortele germane s-au napustit asupra Olandei si Belgiei , ocolind Linia Maginot , si din nou razboiul fulger s-a dovedit irezistibil . Armatele Aliatilor au fost retrase , dar o a doua ofensiva germana , chiar mai puternica , le-a blocat retragerea prin padurea Ardennes .

In cele din urma , peste jumatate de milion din trupele franceze si britanice au fost prinse in capcana in apropierea portului Dunkerque . 340 000 dintre acestia au fost salvati de englezii curajosi de pe o flota de vapoare si barci mici , pornita din M. Britanie pentru


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org