Referat - Europeni in lumea noua

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
409
Etichete
europeni, lumea, noua
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Europeni in lumea noua





Descoperirea Americii, de catre Columb, a fost repede valorificata de catre spanioli si portughezi care si-au faurit imperii imense in America Centrala si de Sud, Stabilirea permanenta in America de Nord -in aparenta o zona mai saraca - a inceput mult mai tarziu.

Columb nu a recunoscut niciodata pana la sfarsitul vietii sale, esecul sau de a atinge Indiile; curand alti spanioli si-au dat seama ca din intamplare, au dat peste pamanturi vaste, necunoscute, gata de a fi pradate, cucerite si transformate. Singurii rivali care luau parte la asemenea actiuni erau portughezii care, in 1500 au descoperit din intamplare Brazilia. Aflandu-se in partea estica a liniei de demarcatie, trasata ih 1494, care delimita orice noua descoperire a Spaniei si Portugaliei, Brazilia a devenit colonie portugheza. Restul Americii Centrale si de Sud, de la New Mexico pana la Tierra del Fuego, apartineau Spaniei la fel ca si, teoretic, pamanturile mai putin ospitaliere din partea nordica, carora le-au aratat mult mai putin interes.

De la baza lor din insula Hispaniola (acum impartita intre Haiti si Republica Dominicana) spaniolii au ocupat, la inceput, partile cele mai accesibile si mai mari ale zonei Caraibiene. S-au stabilit multi spanioli aici, inca din 1501, devenind fermieri si importand sclavi din Africa. Bogatiile naturale, aur, argint, si pietre pretioase, s-au dovedit a fi insa, intr-o cantitate mult mai mica decat se asteptau. Nobili ambitiosi si altii mai putin nobili, care nu se imbogatisera inca, gaseau in permanenta si cu multa usurinta, noi recruti pentru expeditiile lor riscante, spre interiorul Americii.

Acesti oameni - conducatorii si suita lor - au devenit faimosi, ei fiind azi, mult mai putin apreciati, sub denumirea generica de conquistadores ("cuceritori"). Ei erau duri, neinduratori, chiar aventurieri, cucerind astfel Imperiul Aztec si pe cel Incas, in numele Crestinatatii Catolice. Orice teritoriu ocupat devenea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org