Referat - Antonescu si miscarea legionara

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3116
Etichete
antonescu, miscarea, legionara
Descarcari
923
Nota
9 / 10 - 1 vot


Antonescu si Miscarea Legionara
Iesita din razboi cu teritoriul aproape dublu si cu visul milenar infaptuit, Romania se confrunta la inceputul anilor 20 cu lipsa cadrelor de specialitate si dotarea rudimentara in toate domeniile. Noul ministru de finante in guvernul gen. Averescu, instalat la 13 martie 1920, Constantin Argetoianu definea, in memoriile sale, situatia, prin “dezordine si destrabalare in toata administratia tarii”. Astfel, revolutia proletariatului, a carui dictatura se instalase deja in rasarit, alimentau nemultumirile maselor defavorizate care vedeau in comunism singura scapare din mizeria si coruptia vietii sociale si politice din tara. Pericolul unei iminente invazii rosii era evident, iar intrebarea pusa de un grup de studenti la drept: “ce ne facem daca vin bolsevicii peste noi?” era legitima. Acest grup de studenti care s-au intalnit in Padurea Dobrina sub conducerea lui Corneliu Zelea Codreanu, a pus bazele miscarii cunoscuta in istorie sub numele de Miscarea Legionara.
~n Romania, extrema dreapta a aparut ca reactie la manifestarea extremei stangi, astfel primele actiuni al viitorilor legionari s-au indreptat in anii 1919 – 1920 impotriva comunistilor. Acestia se faceau vinovati de promovarea unor principii utopice, eronate, asupra ordinii mecanismului social si politic aflat oricum intr-un stadiu de degradare si aveau mare aderenta in randul categoriilor sociale marginalizate (cum ar fi somerii si o parte a muncitorimii). Chiar daca perioada interbelica este socotita drept “epoca de aur” a istoriei romanesti datorita realizarilor economice si culturale de netagaduit, pe plan politic insa, democratia s-a degradat, capatand aspecte caricaturale. Politica energica a gen. Alexandru Averescu devenit prim-ministru si marea sa popularitate printre tarani au stopat avansul curentului de extrema stanga in Romania. Astfel dupa 1920-1921 extrema dreapta a ramas prcatic fara adversarul comunist, cel care-i daduse ratiunea de a fi, pastrand doar caracterul nationalist.
Astfel intervine o a doua problema, cea a antisemitismului promovat de legionari. Evreii, si mai cu seama cei din Moldova, erau vinovati de dezordinea sociala, coruptia si ipocrizia politica ce stapaneau tara. Problema antisemitismului si caracterul antinational reprezentau un pericol si starneau dispute mai ales in randurile studentilor, deci este normal ca replica sa vina din randurile noii generatii. Pe de alta parte evreii erau acuzati de promovarea si raspandirea comunismului pe teritoriul tarii noastre, unii din ei fiind banuiti de a fi agenti sub tutela Moscovei.
O alta problema care i-a preocupat pe legionari a fost cea a politicianismului, acestia declarandu-se imporiva principiilor politice existente si a oamenilor conducerii care au tarat in razboi o tara nepregatita. Elita de tineri revolutionari era hotarata sa schimbe din temelii societatea romaneasca, si avea credinta nestramutata ca poate, ca este capabila de a-i schimba rosturile si soarta. Una dintre personalitatile culturale ce avea sa se afirme, Emil Cioran (spirit legionar), era convins ca “lichelismul autohton ar putea fi inabusit, daca nu distrus, printr-un regim de dictatura. ~n Romania numai teroarea, brutalitatea si o neliniste infinita ar putea schimba ceva.” Se facea astfel apologia dictaturii, recurgerea la violenta aparand, din aceasta perspectiva, benefica. Ea a fost exacerbata de violenta autoritatilor care au declansat o adevarata proba de forta intre Miscarea Legionara si stat, marcata de agresiuni, torturi (la Politie), atentate si asasinate. Chiar daca am prelua teza legionarilor ca violenta exercitata a fost doar un raspuns la aparatul de opresiune al statului, este adevarat ca nici o alta forta politica nu a abuzat intr-atat de violenta ca legionarii (doar comunistii, dar acestia au facut-o dupa ce au luat puterea). Violentei legionarilor ii este asociat un caracter mistic, un fanatism ce ii confera un aspect tipic fascist. Dar chiar daca au existat unele afinitati si legaturi politice intre curentul romanesc si regimurile dictatoriale fasciste si naziste, legionarismul se deosebeste fundamental de acestea, ramanand un curent eminamente autohton. (Nu exista nici o dovada ca acestia ar fi fost finantati de Berlin, asa cum comunistii actionau sub directivele Cominternului, manevrat, la randul sau de sovietici) Desigur acest lucru nu face scuzabil antisemitismul legionr, dar acesta reprezinta o continuare a antisemitismului propagat de profesorii Nicolae Iorga si A. C. Cuza inainte de primul razboi mondial.
Astfel in 1923 ia fiinta la Iasi Liga Apararii National – Crestine (LANC) condusa de prof. A. C. Cuza, in timp ce din 1919 exista tot aici Garda Constiintei Nationale, intemeiata de Constantin Pancu si Corneliu Zelea Codreanu. Acelsi C. Z. Codreanu se ocupa cu organizarea LANC pe tara. Student la drept, acesta isi obtine licenta la Iasi si pleaca in Germania pentru doctorat. ~ntors din strainatate, ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org