Referat - Arabii

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
337
Etichete
arabii
Descarcari
282
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Scoala : Emil Racovita
Materia : Istorie
Portofoliu : Arabii
Nume elev : Tabla Mihai-Constantin
Profesor : Motea



BIZANTUL SI CALIFATUL ARAB
IN EVUL MEDIU


Dupa moartea imparatului Iustinian (527-565), finantele erau ruinate, armata era distrusa, certurile religioase se desfasurau incontinuu. Ca dept urmare, sec. VII se anunta ca fiind cea mai intunecata perioada din istoria Bizantului. Arabii vor cuceri, Syria, Mesopotamia, Egiptul, Armenia si chiar Asia Mica. Hispania, Italia si Africa de Nord erau si ele pierdute pentru totdeauna de populatia bizantina. Slavii si bulgarii trec la sud de Dunarea si se aseaza in Peninsula Balcanica. La inceputul sec. VIII, dupa decenii de anarhie politica si militara, Imperiul Bizantin este reorganizat de catre dinastia imparatilor Isaurieni (717-802).
Dinastia macedoneana (867-1057) va reface granitele imperiului din vremea lui Iustinian. Imparatii sai vor consolida puterea politica interna, prosperitatea, maretia si gloria. Criza Imperiului intre 1025 si 1081 a adus statul in pragul prabusirii si astfel, imperiul se clatina economic, social, militar si politic. Dinastiile Comnenilor(1081-1180) si Angelilor (1185-1204) impun un regim de aristocratie militara care salveaza pentru moment imperiul. In 1261, Constantinopolul este recucerit de bizantini. Pe plan economic, statul bizantin se afla sub controlul republicilor maritime italiene, iar decaderea vietii urbane si inlaturarea monedei bizantine de pe piata mediteraneeana sunt semnele slabiciunii. In 1453, Constantinopolul este cucerit de turcii condusi de Mehmed al II-lea. Autoritatea monarhica a fost deosebit de puternica in Bizant.
Sec. al XIV-lea este ocupat de razboaiele civile si de expansiunea otomana in Europa. Dupa sec.V, la granitele Imperiului au aparut popoare care vroiau sa invadeze teritoriul. Au fost trimisi negu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org