Referat - Azteci

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2615
Etichete
azteci
Descarcari
541
Nota
9 / 10 - 1 vot

AZTECI
Aztecii au fost membrii uneia dintre ultimele mari civilizatii native din America. Ei au creat un imperiu urias in America de Sud si Mexic, in timpul sec.al XV-lea.
Inceputul puterii aztecilor a avut loc in secolul al XIV-lea, cand au construit orasul Tenochtitlan pe o insula pe care se afla acum Mexico City. Ei au creat marele imperiu prin cucerirea oraselor vecine, extinzandu-se spre sud si est.
POPORUL
Conducatorul aztec a fost primul imparat care se baza pe o clasa a razboinicilor pentru apararea si extinderea imperiului.Urmatorii ca importanta erau preotii.Oamenii de rand erau agricultori,negustori,mestesugari si sclavi. Existau gradini plutitoare(numite chinampas) pe lacul Texcoco, care inconjura Tenochtitlan-ul. Porumbul, legumele si bumbacul erau cultivate, iar curcanii si caini erau mancati. Aztecii au fost printre primii care au folosit boabele de cacao pentru a face ciocolata, iar cuvintele ‚, tomato’’ (rosie) si „ avocado” provin din azteca.
TEMPLLE PIERZANIEI
Principala cladire religioasa a fost Marele Templu de la Tenochtitlan, o piramida de piatra cu altare de sacrificiu in varf.
Fiecare conducator a construit un templu mai mare si mai impresionant in acelasi loc. Templul a fost reconstruit de sase ori.
CUCERITI DE O LEGENDA
Imperiul aztec a atins apogeul cand Montezuma al II-lea a devenit imparat in 1502 si a construit un palat vast. Sub domnia sa, imperiul s-a extins, cuprinzand Mexicul, de la est la vest. In 1519, o armata de spanioli si marinari, condusi de Hernan Cortes, au ajuns in Mexico. Multi azteci, inclusiv Montezuma, au crezut ca Cortes este legendarul zeu Quetzalcoatl si i-au intampinat prietenos. In 1521, armata lui Cortes a distrus complet Tenochtitlan, iar Cortes a fost numit guvernator al Mexicului.
SACRIFICIU UMAN
Religia era foarte importanta pentru azteci. Ei venerau multi zei- al razboiului, al ploii, al Soarelui, al vantului- si practicau sacrificii umane, pentru a castiga bunavointa zeilor lor. Prizonierii luati in timpul bataliei erau ucisi de catre preoti. Ei scoteau inimile inca batande ale prizonierilor sacrificati, folosind cutite ceremoniale, facute din pietre foarte ascutite. Sangele era folosit la spalarea statuilor zeilor.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org