Referat - Batalia de la Waterloo

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
526
Etichete
batalia, waterloo
Descarcari
358
Nota
0 / 10 - 0 voturi

B`t`lia de la Waterloo




Introducere

B`t`lia de la Waterloo a avut loc la 13 km sud de Bruxelles [ntre francezi, afla\i sub comanda lui Napoleon Bonaparte ]i armatele aliate, conduse de ducele englez Wellington ]i de generalul prusac Blücher. {nfr@ngerea francezilor la Waterloo a dus la [ncheierea a 23 de ani de r`zboaie, [ncep@nd cu r`zboaiele revolu\ionare franceze din 1792 ]i continu@nd cu r`zboaiele napoleoniene din 1803. A existat o scurt` perioad` de lini]te de 11 luni [n care Napoleon a fost obligat s` abdice, fiind apoi exilat [n insula Elba. {ns` nepopularitatea lui Ludovic al XVIII ]i instabilitatea economic` ]i social` a Fran\ei l-au motivat s` se [ntoarc` la Paris [n martie 1815. La scurt timp dup` aceea alia\ii au declarat [nc` o dat` r`zboi Fran\ei. {nfr@ngerea final` a lui Napoleon la Waterloo a marcat ultima tentativ` de putere a {mp`ratului, a]a-numita “perioad` de 100 de zile” ]i ultimul capitol al remarcabilei sale cariere.

Protagoni]tii

Napoleon Bonaparte a fost [ntotdeauna condus de dorin\a de a face din Fran\a un [mperiu european. {n plus, el era un lupt`tor cu experien\` ]i un adev`rat conduc`tor. El a reu]it o lovitur` de stat [mpotriva Primei Republici Franceze (“Directoratul”) [n 1799 ]i s-a autoproclamat conduc`tor ]i prim consul, declar@ndu-se apoi prim consul pe via\` ]i [mp`rat [n 1804. {n 1802 Republica Francez` a fost recunoscut` oficial ]i a fost semnat Tratatul de pace de la Amiens. Napoleon a avut [ns` ambi\ii mult mai [nalte – acelea de a face din Fran\a cea mai puternic` \ar` din Europa, cucerind alte state, inclusiv Marea Britanie. {n 1803 Marea Britanie a declarat r`zboi Fran\ei ]i astfel au urmat 11 ani de r`zboaie napoleoniene, desf`]urate [ntre Fran\a ]i diferite \`ri ale Alian\ei. Invazia Coali\iei Aliate [n 1814 l-a for\at pe Napoleon s` abdice prin Tratatul de la Fontainebleau.

C@nd puterile europene se [nt@lneau la Viena pentru a restabili echilibrul teritorial [n Europa a sosit vestea c` Napoleon a evadat de p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org