Referat - Bruno Seletzky

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
343
Etichete
bruno, seletzky
Descarcari
204
Nota
0 / 10 - 0 voturi

E.T.C.S
ANUL I










Bruno Seletzky

















UNIVERSITATEA DE STIINTE ECONOMICE “LUCIAN BLAGA”
SIBIU
Afacerea SKODA – cum a fost numita in presa vremii a ramas cunoscuta in istoria proceselor celebre din Romania perioadei interbelice – a fost una dintre afacerile in care escrocheria si coruptia au atins culmi inimaginabile, in dauna Statului roman si a contribuabilului de rand. Timp de mai bine de un an incepand din primavara lui 1933, marile ziare din tara noastra au publicat in paginile lor cu lux de amanunte nenumarate articole privind scandalul izbucnit in jurul lui Bruno Seletzky, reprezentantul uzinei SKODA la Bucuresti. Ziarul Adevarul scria la 1 iulie 1923 “Nici o afaceredin cate cunoaste cronica scandalurilor politice de la noi nu a produs atata valva si nu a dat atatea pagini de senzational cu afacerea Skoda”.
Fundalul afacerii Skoda a fost constituit de comenzile militare facute de Romania in strainatate in vederea dotarii armatei, prilej cat se poate mai nimerit pentru unii politicieni romani sa isi rotunjeasca averile fara scrupule, subminand interesele tarii. Referindu-se la aceasta situatie deplorabila, generalul Rujinski nu se sfia sa afirme intr-o sedinta a senatului, la inceputul lunii aprilie 1933, ca …”oriunde exista un samsar exista un spert, oriunde exista spert, sunt si oamenii slabi care pot fi la indemana acestui spertar.”
In cazul afacerii SKODA “oamenii slabi” apartineau, potrivit presei vremii unui partid politic de guvernamant. Slabiciunea acestor oameni, in fond politicieni verosi, se manifesta doar atunci cand era vorba de banii statului, nu de propriul lor buzunar. Acestia alcatuiau o clica de spertari, mai mari si mai mici,constituiti din aventurieri de talie intenationala cum a fost cazul lui bruno Seletzky si politicieni romani corupti si sfarsind cu militari ce indeplineau functii de raspundere; dupa unele inormatii, firele afacerii conduceau chiar pana la palatal regal…
Fundalul afacerii SKODA a fost constituit de com


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org