Referat - Cea mai intinsa tara a lumii

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
544
Etichete
cea, mai, intinsa, tara, lumii
Descarcari
355
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cea mai intinsa tara a lumii



Canada este un stat situat în extremitatea nordica a continentului american. Ca suprafata, Canada este cea mai întinsa tara a lumii dupa Rusia, teritoriul sau fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii si trei teritorii. Este marginita la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se învecineaza cu Statele Unite ale Americii.
Populata la început în mod exclusiv de populatie aborigena, Canada a fost fondata sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca forma de organizare statala, Canada este, din 1867, un dominion britanic, deci o monarhie constitutionala.
În realitate, Canada si-a obtinut independenta de Marea Britanie în mod pasnic, printr-un proces gradual început cu întemeierea Canadei în 1867 si definitivat în 1982, când Canada a obtinut dreptul de a-si modifica propria constitutie. Cele mai importante trei acte normative care au consolidat independenta sunt:
BNA Act (Documentul ce ratifica independenta Canadei), 1 iulie 1867
Statute of Westminster, 11 decembrie 1931
Canada Act, 17 aprilie 1982.
În prezent, Canada este un stat independent, care functioneaza ca o democratie parlamentara si monarhie constitutionala bine articulata, sef al statului fiind regina Elisabeta a II-a, al carei reprezentant local este Guvernatorul General al Canadei, Michaëlle Jean. Seful guvernului este primul ministru al Canadei, actualmente Stephen Harper.
Canada se autodefineste ca fiind o natiune bilingva si multiculturala. Engleza si franceza sunt ambele limbi oficiale. La începutul anilor 1970, Canada începe sa adopte concepte de diversitate culturala si multiculturalism, concepte pe care multi canadieni le considera astazi ca unele dintre principalele caracteristici ale tarii.
Tara industrializata si avansata tehnologic, Canada este un exportator net de energie datorita rezervelor considerabile de combustibili fosi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org