Referat - Civilizatia azteca

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
451
Etichete
civilizatia, azteca
Descarcari
228
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Civilizatia azteca


La începutul erei noastre nu mai existau în America urme de nomadism; încep acum sa se configureze civilizatii create de populatii sedentare. Trei dintre acestea au atins nivelul de civilizatii istorice: civilizatia azteca, incasa si mayasa. Sunt civilizatiile cele mai bine cunoscute si mai bine conturate, având o structura culturala mai complexa si care, avoluând, au avut si un rol politic mai important. Sunt civilizatii ajunse la un stadiu cu totul remarcabil la data debarcarii aici a spaniolilor – care le-au si desfiintat, desi din punct de vedere cultural nu le-au distrus total. Prima, civilizatia azteca, s-a constituit în partea meridionala a Americii de Nord; a doua, civilizatia Inca, în America de Sud, de-a lungul coastei Oceanului Pacific; a treia, civilizatia Maya, în America Centrala.
Dintre toate civilizatiile care s-au perindat de-a lungul timpului prin Podisul mexican aztecii au fost ultimii veniti si ultimii stapâni din podis. Ca ultimi veniti, evident ca au putut beneficia de vasta si îndelunga experienta culturala a predecesorilor lor de pe podis. Dar toate elementele de civilizatie si de cultura pe care le-au înprumutat, aztecii le-au asimilat, sintetizat si reelaborat într-o forma mult mai bogata, mai complexa si mai organic articulata decât la orice alt popor traind în aceeasi zona geografica.
Ceea ce uimeste în primul rând este rapiditatea cu care un popor atât de putin numeros, stabilit pe doua insule ale unei lagune, a ajuns în numai câteva decenii sa fundeze un imperiu atât de puternic, sa construiasca o capitala de proportii pe care nici un oras din Europa acelui timp (în afara de Cordoba) nu le avea, si sa-i uluiasca pe conchistadorii spanioli prin bogatia lor si prin fastul exorbitant al curtii regale.

Obiceiuri si ritualuri
Momente mai importante din viata aztecilor erau însotite de ritualuri si obiceiuri ciudate.
Ceremonia botezului consta în rugaciuni, invocatii, cuvântari augurale, consultarea horosco


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org