Referat - Conflictul din Cecenia

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
296
Etichete
conflictul, din, cecenia
Descarcari
230
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Conflictul din Cecenia

Cecenia este o republica situata în Rusia de sud-vest, pe un istm între Marea Neagra si Marea Caspica si având ca granita sudica Muntii Caucaz si Georgia. Se afla la o distanta de aproximativ 1600 km sud de Moscova. Are o suprafata de 19.300 km2 si o populatie de 1,3 milioane de locuitori.
Baza economiei în Cecenia o reprezinta marile rezerve de petrol. Orasul cel mai mare, Grozny, este unul dintre cele mai mari centre de rafinare a petrolului din toata Rusia. Alte industrii dezvoltate sunt: prelucrarea gazelor naturale, industria alimentara si cea chimica.
Populatia consta din trei grupuri etnice principale: cecenii(50%), rusii(35%) si ingusii(10%). Cecenii si ingusii sunt popoare musulmane sunite si vorbesc o limba caucaziana.
Analizând izvoarele istorice, s-a ajuns la concluzia ca Cecenia de astazi a fost locuita înca de acum 8000 ani, însa prima când cecenii au fost mentionati ca popor în sec. al XVII-lea. În secolul urmator, ei s-au convertit la islamism, pentru a se identifica si a se alia cu celelalte triburi caucaziene care se luptau cu cu rusii care vroiau sa cucereasca toate aceste teritorii. Din 1834 pâna în 1859, când au fost înfrânti, cecenii s-au luptat aprig cu fortele imperiale ale tarului, în special sub comanda conducatorului rebel Shamil. Odata cu instaurarea suveranitatii ruse asupra Ceceniei în 1921, au avut loc o serie de schimbari teritoriale si nominale pâna când a devenit o republica autonoma în 1936. Dupa ce cecenii au colaborat cu germanii în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, liderul sovietic Iosif Stalin a dizolvat republica în 1944 si a deportat toata populatia islamica în Asia Centrala. Succesorul sau, Nikita Hrusciov, a reînfiintat republica în cadrul URSS-ului în anul 1957 si a dat voie exilatilor sa se întoarca înapoi în tara lor.
În 1991, cei 175 de membri ai parlamentului cecen si-au declarat independenta fata de Rusia. Presedintele de atunci al Rusiei, Boris Eltân, a trimis trupe în 1991 si di


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org