Referat - Formarea statelor noi

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
303
Etichete
formarea, statelor, noi
Descarcari
225
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Formarea statelor noi
 
 
          Numit pe vremea sa "marele razboi", primul razboi mondial a produs distrugeri imense si a cerut un sacrificiu uman de neinchipuit. La incheierea sa, imperii intregi se aflau sub ruine, iar conditiile de pace impuse au dus la conflicte istorice viitoare.
          Cauzele primului razboi mondial trebuie cautate in secolul al XIX-lea, cand din statele mici ce apartinusera inainte unor tari, s-au format state noi. Cele mai insemnate din noile state nationale, ca Germania si Italia, incercau sa-si intareasca pozitiile cu toate mijloacele posibile, fata de Rusia, Franta, Marea Britanie, Imperiul Austro-Ungar, din centrul Europei si Imperiul Otoman - in decadere. Tari mici, ca Belgia nu au facut fata si s-au declarat neutre.
 
 
Rivali si dusmani
 
 
            Pana in 1914, marile puteri s-au concentrat in doua aliante opuse. Pe o parte a baricadei  se aflau Puterile Centrale, in  frunte cu Germania si Imperiul Austro-Ungar. La inceput si Italia se afla de aceasta parte dar cu trecerea timpului legaturile s-au racit, insa s-au intarit relatiile de apropiere cu Bulgaria si cu Turcia. De partea cealalta se aflau Franta si Rusia, Marea Britanie nefiind angajata in totalitate in acest conflict, fiind simpatizantul lor.
           Punctele tari si  slabe ale organizarii sociale, politice si militare ale tarilor aliate au avut un rol  esential in desfasurarea conflictelor  ulterioare. Germania devenise cea mai mare putere militara a Europei. Tendinta ei de a sparge suprematia navala a Marii Britanii a produs tensiuni mari intre cele doua tari. Imperiul Austro-Ungar era caracterizat de nemultumirea si de agitatia natonalitatilor, tinute cu greu intr-un stat unitar.
          Marea Britanie, industrializata cu mult inaintea celorlalte state, domina un imperiu de colonii. Forta sa de aparare nu se baza numai pe armata sa profesionista de 386.000 de militari ci in primul rand pe excelenta sa marina militara. Rusia in schimb era cu mult depasi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org