Referat - Gavrilo Princip

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
415
Etichete
gavrilo, princip
Descarcari
225
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Gavrilo Princip



Cauzele primului razboi mondial trebuie cautate in secolul al XIX-lea , cand din statele mici ce apartinusera inainte unor tari , s-au format state noi .Cele mai insemnate din noile state nationale , ca Germania si Italia , incercau sa-si intareasca pozitiile cu toate mijloacele posibile , fata de Rusia , Franta , Marea Britanie , Imperiul Austro-Ungar , din centrul Europei si Imperiul Otoman – in decadere .
Pana in 1914, marile puteri s-au concentrat in doua aliante opuse .Pe o parte a baricadei se aflau Puterile Centrale , in frunte cu Germania si Imperiul Austro-Ungar . La inceput si Italia se afla de aceasta parte , dar cu trecerea timpului legaturile s-au racit , insa s-au intarit relatiile de apropiere cu Bulgaria si cu Turcia .
De partea cealalta se aflau Franta si Rusia , Marea Britanie nefiind angajata in totalitate in acest conflict , fiind simpatizantul lor .
Situatia era supertensionata , cand in 28 iunie 1914 studentul nationalist sarb Gavrilo Princip l-a asasinat pe mostenitorul tronului austriac Franz Ferdinand si pe sotia acestuia .
In urma asasinatului evenimentele se precipita .Monarhia inversunata acuza pentru asasinat Regatul Sarb , pe care-l ataca in 28 iulie .Peste doua zile Rusia mobilizeaza in ajutorul sarbilor o armata de 1,2 milioane de militari .Germania someaza Rusia sa-si retraga fortele in 24 de ore , in caz contrar ii declara razboi . Rusia refuza ultimatumul si Germania se tine de promisiune .Franta primeste si ea declaratia de razboi a Germaniei in data de 3 august , ea fiind aliata Rusiei .
Conform planului Schlieffen , Franta trebuia invadata inainte ca Rusia sa fie gata de razboi , altfel Germania trebuia sa lupte pe doua fronturi , atat in vest cat si in est .Nu trecusera nici 5 saptamani de la atentat si toata Europa se afla in razboi .In noiembrie intra in razboi si Turcia de partea Puterilor Centrale .
In 1916 si Romania a intrat in razboi de partea Antantei , dar germanii ,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org