Referat - Huntingdon

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
302
Etichete
huntingdon
Descarcari
228
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Huntingdon
S-a nascu în1599 la Huntingdon, lînga Cambridge. Provenea din rîndurile noi nobilimi engleze si era de confesiune puritana. Dupa ce s-a încheiat studiile de drept, sa impus în viata politica engleza . A fost deputat atât în Parlamentul cel Scurt, cît si în Parlamentul cel Lung, în anul 1640, devenind liderul opozitiei fata de politica regelui Carol I Stuart.
Foarte bun organizator si conductor militar s-a remarcat în prima parte a razboiului civil dintre regesi Parlament (1642-1646), reusind sa obtina victorii importante asupra oastei regale la Marston Moor, în anul 1644, si la Nasedy în anul 1645, datorita „armatei noului model”, care a fost organizata de el. La reluarea luptelor dintre tabara regelui si cea a Parlamentului, în anul 1648, Cromwel s-a aflat în fruntea adversarilor lui Carol I. Regele a fost judecat, condamnat la moarte si executat la 30 ianuarie 1649, iar anglia a devenit republica la 19 mai 1649. Dar Cromwel, constient de bricolele reprezentate de regalisti din exterior, de tulburarile si de lupte pentru putere din interior, a actionat din vederea întaririi noului regim, de aceia , el a condus armata în Irlanda si în Scotia, unde, în anii 1650 îi 1651, a obtinut victorii importante la Dumbar si Worcester, prin care a înlaturat pericolul regalist, Carol al doilea esuând în tentativa de a ocupa tronul.
A fost declarat Lord Protector al Angliei, Scotiei îi Irlandei, el detinând puterea executiva în stat. Dar Protectoratul lui Cromwel (1653 -1658) era, în realitate, o dictatura militara, lordul-protector fiind seful armatei, institutie pe care se baza acest regim. În anul 1655, a dizolvat Parlamentul, puterea lordului-protector devenind aproape absoluta. Prin „Actul de navigatie din 1651” a subminat puterea matima a Olandei punând în acelasi timp bazele suprematiei maritime a Angliei.
Adept al puritanismului, Cromwel a luat masuri aspre, precum închiderea teatrelor sau interzicerea tuturor distractiilor în zilele de duminic


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org