Referat - Imperiul Colonial

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1817
Etichete
imperiul, colonial
Descarcari
879
Nota
10 / 10 - 1 vot


REFERAT LA ISTORIE
IMPERIUL COLONIAL
VISAN RUXANDRA – MIHAELA
CLASA a X-a B
BIBLIOGRAFIE: -Arborele lumii
-Dictionar enciclopedic
IMPERIUL COLONIAL
Începuta de Columb si Vasco da Gama, expansiunea europeana a atins apogeul la sfârsitul secoluluui XIX, când marile puteri occidentale au creat imperii coloniale uriase, dominând întreaga lume.
De-a lungul istoriei au existat mai multe imperii, de la asirieni la imperiul european al lui Hitler în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Majoritatea acestora erau relativ compacte, create prin expansiuni teritoriale în zonele învecinate. Imperiile coloniale ale principalelor puteri europene implicau dominatia acestora asupra popoarelor îndepartate, ne-europene. Imperiile cuprindeau aproape întreaga lume si se bazau pe superioritatea economica si tehnologica. Apogeul acestui proces, atins în secolul XIX este adesea denumit Epoca Imperialismului.
Bazele imperiilor coloniale datau din secolul XV, când Columb a ajuns în cele doua Americi, iar portughezii au descoperit o ruta maritima.spre India. La fel cum au facut cu micile colonii din Asia, europenii au început cucerirea si colonizarea Lumii Noi. În secolul al XVIII-lea, America Centrala si de Sud erau împartite între Spania si Potugalia, iar Marea Britanie si Franta se luptau pentru stapânirea Americii de Nord, pâna când Marea Britanie a iesit victorioasa din Razboiul de Sapte Ani (1756-1763).
“Primul Imperiu Britanic” s-a destramat atunci când colonistii americani au respins conducerea britanica si au fondat S.U.A. Aceasta revolutie a americanilor a demonstrat faptul ca europenii stabiliti aici erau imposibil de controlat de la asa mari distante, decât daca acestia simteau ca guvernele de acasa actioneaza în favoarea propriilor lor interese; si chiar si asa , acestia aveau sa insiste sa-si câstige independenta. Acest lucru s-a întâmplat la începutul secolului XIX, când coloniile spaniole si portugheze din America s-au revoltat si si-au dobândit independenta. Exemplul lor a fost urmat de britanici, care s-au hotarât sa acorde guvernare proprie coloniilor Australia, Noua Zeelanda, zona de sud a Africii de Sud si Canada , unde se stabilisera foarte multi europeni. În mod surprinzator, dezvoltarea acestor state era în mare parte o consecinta a conditiilor mizerabile din Marea Britanie, care au facut ca emigrarea spre coloniile americane sa fie pentru milioane de oameni mai atragatoare decat viata pe pamânturile lot natale.
APOGEUL IMPERIULUI
În 1815 britanicii posedau deja un imperiu imens de expansiune, în timp ce majoritatea rivalilor lor – spaniolii, portughezii si olandezii – pareau sa stagneze. Prin urmare în ultima faza a imperialismului european din secolul XIX, când cea mai mare parte a Asiei si Africii a fost colonizata, Marea Britanie era în frunte. Cu toate acestea, vechea sa rivala, Franta, a devenit si ea extrem de activa si au aparut si câteva puteri coloniale noi.
În Asia, presiunile Marii Britanii asupra Indiei s-au intensificat, pâna când întregul sub-continent (Pakistanul, India si Bangladeshul de azi) a fost supus direct sau indirect conducerii britanice. Pâna la Rascoala Indiana din1857, India era responsabilitatea Companiei India de Est, dupa care a fost preluata de Coroana. India a fost în curând privita ca “Bijuteria Coroanei”, vasta si exotica, în timp ce Armata Indiana a devenit expresia autoritatii si prestigiului britanic în Orient.
COMERT SI POLITICA
Comertul si politica au dus la o continua raspândire a influentei britanice. Singapore a fost fondat în anul 1819, însa urmatoarea miscare importanta a avut loc dupa o jumatate de secol, când Burma si Malaya (astazi Birmania, respectiv Malaezia) au fost cucerite dupa o serie de razboaie si tratate. Franta a cucerit Indo-China (Vietnam, Cambodgia si Laos), în mod asemanator. Expansiuni si mai importante au fost înregistrate în Asia Centrala, de catre rusi, care au patruns în Persia si Afganistan. De vreme ce noile lor teritorii au fost încorporate în statul rus, formând o masa neîntrerupta de teritorii, era usor de trecut cu vederea faptul ca acestea erau, la urma urmei, colonii aflate sub stapânirea rusilor, nu doar pe timpul tarilor, ci în perioada sovietica. Deoarece succesele rusilor pareau sa puna în pericol India britanica, rivalitatea anglo-rusa a devenit foarte intensa la sfârsitul secolului XIX. Din aceasta cauza, state ca Persia, Afganistan si Tibet aveau o independenta fragila, desi cele doua mari puteri au cazut în cele din urma de acord asupra unei diviziuni î...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org