Referat - Memorandumul II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
302
Etichete
memorandumul
Descarcari
203
Nota
0 / 10 - 0 voturi






Memorandumul II

Baumschale, 24 iunie 1940

În protocolul aitional secret din 23 august se spune: «În ceea ce priveste Europa de Sud-Est, partea sovietica insista asupra interesului ei în Basarabia. Partea germana a declarat ca manifesta un dezinteres politic total fata de teritoriile aceste.»
Dupa cîte-mi amintesc, atunci au avut loc urmatoarele:
În timpul delimitarii sferelor de interes în Europa de Est, atunci cînd an început sa discutam despre Europa Sud-Estica, Sovietele au ubliniat cointeresele lor în Basarabia. În legatura cu aceasta eu am facut o declaratie orala despre dezinteresul nostru în chestiunea Basarabiei. Totusi, pornind de la caracterul nedeterminat al relatiilor germano-ruse de atunci, fapt ce trebuia avut în vedere din prudenta, eu am hotarît sa nu recunosc pretentiile ruse la Basarabia în mod deschis, adica în forma scrisa, si am ales pentru protocol o formulare cu caracter general: cînd erau dezbatute problemele Europei Sud-Estice, am facut o declaratie generala despre aceea ca Germania nu este din punct de vedere politic cointeresata în «aceste teritorii», adica în Europa de Sud-Estica. Pe cînd cointeresarea economica a Germaniei în teritoriile Europei Sud-Estice a fost subliniata de catre mine într-un chip cît se poate de limpede.
Aceasta corespundea instructiunilor generale date mie de catre Fuhrer în ceea ce priveste Europa Sud-Estica, dupa cum, din cite-mi amintesc, corespundea si directivelor speciale ale Fuhrerului, pe care le-am primit înainte de plecarea mea la Moscova si prin care Funhrerul ma împuternicea sa declar dezinteresul german fata de teritorile Europei Sud-Estice – inclusiv pîna la Constantinopol si Strîmtori, daca asta ar fi fost necesar Ultimele, însa, nu au fost puse în discutie.


Ribbentrop.




















Loctiitorului comisarului poporului
Pentru aparare
Comisarului de armata de rangul I
Tov. Sceadenko E.A.

Nota-Raport

Misiunea data de Comisarul Poporului pentru Apararea maresalul Uniunii Sovieti


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org