Referat - Moldova in timpul lui Stefan cel Mare

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
434
Etichete
moldova, timpul, lui, stefan, cel, mare
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Moldova in timpul lui Stefan cel Mare
Dupa cucerirea Constantinopolului, sultanul Mahomed al-II-lea si-a indreptat toate fortele impotriva popoarelor din Balcani si de la Dunare sarbi, bulgari, romani, unguri si albanezi.Rezistenta eroica a romanilor si a ungurilor,condusi de Iancu de Hunedoara si de Vlad Tepes, lupta tot asa de eroica a poporului albanez, condus de Gh. Castriota-Scandemberg, au avut un deosebit rasunet in Euopa.Stapanind Bosforul si Darnelele, otmanii vroiau sa controleze intreg comertul Marii Negre, transformand-o intrun adevarat « lac turcesc ». Prin aceste actiuni si cuceriri, turcii au intrerupt legaturile economice dintre Occident si Orient si au adus mari prejudicii tarilor si popoarelor de la Dunare. Tarile romane pierdeau o importanta sursa de venituri din comertul de tranzit, din vamile incasate pe drumurie comerciale care treceau in lungul Dunarii, prin trecatorile Carpatilor si de-a lungul Moldovei. De aceea conducatorii statelor feudale apusene si cei ai republicilor italiene, ca de pilda Venetia, isi aveau atintita atentia asupra regiunii Dunare, ultimul zagaz natural in calea invaziei turcesti spre inima Europei insasi.
In cea de adoua jumatate a sec. XV-lea, apusenii au incercat sa stavileasca inaintarea turcilor. Dar aceste incercari au fost slabe, lipsite de energie. Timp de jumatate de veac, aceasta grea sarcina a cazut mai ales pe umerii poporului roman, aproape fara de nici un ajutor de dinafara.
Inceputul domniei lui Stefan cel Mare
In acest moment de grea cumpana pentru cele trei tari romane amenintate de expansiune continua a Imperiului Otoman, a ajuns voievod al Moldovei Stefan cel Mare(1457-1504) fiul lui Bogdan al-II-lea, voievod asasinat de Petru Aron. Stefan se refugiase in Tara Romaneasca, casa ceara ajutor pentru a lua conducerea Moldovei, pe care Petru Aron o inchinase si turcilor si polonilor.
In acea vreme taranii din nordul Moldovei se rasculasera, sub conducerea lui Leu, importiva boierilor si a lui Aron.Folosin


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org