Referat - Osiris - istorie

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
323
Etichete
osiris, istorie
Descarcari
192
Nota
0 / 10 - 0 voturi








SEVCENCO DELIA


Osiris - istorie


Zeul egiptului cel mai popular simbolizind moartea si inviere aperiodica a naturii vegetale,ideea de renastere permanenta ,incoltirea granelor dar mai ales moarteaca trecere in alta lume,al carui rege este Osiris.(de aici si principalul sau epitet:Domnul Tacerii),regatul mortii situindu-se sub orizontul occidental. Initial Osiris era, se pare, un zeu secundaral vegetatiei, avand ca obirsie o veche divinitete pastorala siriaca, preluata de locuitorii din Delta Nilului in epoca predinastica ;in Siria acest cult proveneadintr-un fetis al orasului Djedu.
Intr-o epoca mai tirzie cultul lui Osirisse dezvolta in Egipt. Per Usire unde zeul e numit Usire (Taria ochilor) apoi apoi se consolideaza rapid atributul sau de zeu al fertilitatii, pentru ca sub dinastia a-V-a (2563-2423 i.e.n) sa fie socotit zeul mortii (mai ales in Abidos). Popularitatea lui Osiris s-a datorat imaginii umane ce i se atribuia ,mult mai apropiata de intelegerea omeneasca decat toti ceilalti zei egipteni cu capete si chiar trupuri de pasari si mamifere, cu aerul distant de exotism si existenta secreta ; dupa cele mai multe mituri aflat pe pamant, Osiris a fost tradat si ucis ca orice om , apoi readus la viata de fidelitatea si rabdarea surorii si sotiei sale Isis, a carei iubire conjugala a invins moartea. Unele texte egiptene ai acordau epitetul rar Unennefer (Fiinta cea vesnic buna). Grecii informati adesea din surse nesigure si tarzii, il interpretau uneori ca simbol divin al soarelui (desi simbolul astral al lui Osiris era constelatia Orion si uneori Luna), alteori ca stravechi rege terestru zeificat.
Devenind rege terestru, Osiris civilizeaza pe oameni ridicandu-i din starea semianimalica anterioara invatandu-i sa foloseasca roadele pamantului instituind legi si instruindu-i sa respecte pe zei, apoi strabatand intreg pamantul in aceleasi scopuri de erou civilizator. Diodor din Sici


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org