Referat - Pactul Ribentropp

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
299
Etichete
pactul, ribentropp
Descarcari
214
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Pactul Ribentropp



Pe masura ce nazismul crestea în Germania, aceasta împreuna cu Italia sprijinea pretentiile revizioniste ale statelor vecine Romaniei; politica de forta a avut succes pe continent si acest lucru a fost marcat de Anschluss, Pactul de la Munchen (1938), de separare a Cehoslovaciei (1939). S-a produs o apropiere intre Uniunea Sovietica si cel de-al treilei Reich; toate acestea au dus la izolarea internationala a Romaniei. Pactul Ribentropp-Molotov (23 august 1939), stipula într-un protocol secret interesele sovietice pentru statele baltice, estul Poloniei, precum si pentru Basarabia.

Cand a izbucnit cel de-al doilea razboi mondial, Romania si-a declarat neutralitatea (6 septembrie 1939). Dar ea a sprijinit Polonia , facilitând tranzitul tezaurului Bancii Nationale si garantand azil presedintelui polonez si guvernului. Infrângerile suferite de Franta si Marea Britanie în 1940 au creat o situatie dramatica pentru Romania.
Guvernul sovietic a aplicat capitolul 3 al protocolului secret din 23 august 1939 si a fortat România, prin ultimatumul din 26 si 28 iunie 1940, sa cedeze nu numai Basarabia, dar si nordul Bucovinei si teritoriul Hertei (ultimele doua nu au apartinut niciodata Rusiei). Sub tratatul de la Viena - de fapt, un dictat - (30 august 1940), Germania si Italia i-au dat Ungariei nord-estul Transilvaniei, unde populatia majoritara era romana. In urma discutiilor româno-bulgare de la Craiova, s-a semnat un tratat, în 7 septembrie 1940, prin care sudul Dobrogei (Cadrilaterul) revenea Bulgariei.

Serioasa criza din vara lui 1940 a dus la abdicarea regelui Carol al II-lea, în favoarea fiului sau, Mihai I (6 septembrie 1940); în acelasi timp, a dus la preluarea Guvernului de catre generalul Ion Antonescu (el a devenit maresal în octombrie 1941). Intr-un efort de a obtine sprijinul Germaniei si Italiei, Ion Antonescu a antrenat la guvernare miscarea Garzii de Fier. Miscarea a încercat, într-un act de rebeliune î


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org