Referat - Parcul National Ceahlau

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
404
Etichete
parcul, national, ceahlau
Descarcari
335
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Parcul National Ceahlau


Muntele Ceahlau, batranul rege al Carpatilor Moldovei, considerat de daci ca salas al zeului Zamolxis, neintrecut in frumuseti peisagistice si floristice, este propus ca Parc National in Carpatii Rasariteni.
Situat in apropiere de lacul de acumulare de pe Bistrita, muntele este format din roci sedimentare, cu un relief in trepte ca un amfiteatru, impadurit de molid si fag. Dintre culmi, se inalta varfurile Toaca (1404 m) ca o piramida, si Panaghia, ca un turn urias.
In padurile acestor munti, se intalnesc palcuri de jnepeni, ienuperi, smirdari. afini si merisori. Cele mai pitoresti. in zona,, sunt culmile paralele cu Obcinele Bucovinei, ceva mai putin inalte (1000 m) in care se intalnesc arboretele cu Zada (Larix decidua var. polonica); palcuri din acest conifer rar la noi, uneori sunt in amestec cu molid, brad, fag, paltin. La Cheile Bkazului, pe un brau de piatra, suspendati deasupra prapastiei, stau copacii de zada ca sageti gigantice infipte in calcar, cu varful spre cer, cu smocuri din 30-40 de ace cazatoare, cu lujeri mici, sferici, acoperiti cu solzi subtiri, rigizi. in zona, zada se numeste si "crin" astfel ca vizitatorii pot admira "Polita cu crini" pe o suprafata de aprox. 90 ha, declarata monument al naturii (la Piatra Detunata, Piciorul Maicilor s.a.). , Zada are multe intrebuintari: lemn pentru hartie si pentru fabricarea rasinei venetiene (un fel de chihlimbar); scoarta pentru tabacitul pieilor si pentru burdufuri de branza, frunzele pentru sirop continand vitamina C.
Zada trebuie ocrotita. In aceasta zona, se poate admira ca o statuie, stanca "Dochia"; legenda spune ca ar reprezenta-o pe frumoasa fiica a lui Decebal, care urmarita de dusmani, a cerut zeului Zamolxis sa o transforme in "stana de piatra cu inima rece" - scrie Vlahuta. Alte forme cu adevarat megalitice sunt: "Turnul Sihastrului™, "Caciula Dorobantului", "Tabara Vulturilor". in apropiere, este manastirea Durau, unde se


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org