Referat - Partide politice

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
475
Etichete
partide, politice
Descarcari
351
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PARTIDELE POLITICE


"Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale." (Articolul 8, alineatul 1 din Constitutia Romaniei)

Rolul asumat in ultimul secol de catre partide in desfasurarea procesului democratic, incepand cu gruparea cetatenilor in functie de opinii, ideologii, interese comune si terminand cu organizarea alegerilor, activitatea parlamentara sau guvernamentala le-a consacrat ca un instrument indispensabil al democratiei reprezentative. Plura-lismul este o emblematica a democratiei.
Alegerea organelor reprezentative este o conditie necesara dar nu si suficienta a democratiei repezenative. Este absolut necesar sa se propuna alegatorilor alternative politice pentru ca fiecare sa aleaga acea varianta care i se potriveste. Din aceasta cauza pluralismul politic este o caracteristica inerenta a democratiei reprezenative.
W. Churchil spunea ca, "democratia reprezentativa este cel mai prost regim, exceptandu-le pe toate celelalte ".
De fapt democratia se manifesta cu adevarat odata cu aparitia si dezvoltarea partidelor ca institutii politice, ele putand sa desfasoare o activitate sistematica si de amploare numai intr-un climat democratic autentic. Deci, aparitia patidelor este strans corelata cu aparitia si dezvoltatrea democratiei reprezenatative (legata de aparitia parlamenatrismului), cu momentul in care puterea politica exprima vointa poporului.

Evolutia istorica a partidelor istorice
Partidele politice isi au originea in antichitate dar ele nu au avut aceeasi pondere si semnificatie in toate oranduirile sociale. In acest punct de plecare, partidele repre-zentau grupuri, factiuni, camarile etc.
În Grecia Antica, Tucidide spunea referitor la partide: " partidele nu se alcatuiesc in armonie cu legile, pentru binele general, ci pentru foloase personale ". In acest sens ne este adus ca exemplu razboiul peloponeziac, in care partidele erau impartite in functie de interese astfel:
- partidul democrat - care chem


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org