Referat - Partidele politice din 1989

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
349
Etichete
partidele, politice, din, 1989
Descarcari
262
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sistemul de partide in Romania -1989



Ideea de baza a lucrarii de fata o constituie partidele politice, sistemele de partide din Romania tratate din perspectiva valorilor democratiei si a consolidarii acesteia. Accentul lucrarii cade pe impulsul politic nou pe care partidele nou aparute intrand intr-un fel de reactie chimica, o genereaza.
Nu exista democratie fara partide, dar reciproca insa nu este valabila: caci partidele nu pot garanta prin simpla lor existenta, democratia.
Ipoteza – In lucrarea de fata incerc sa observ si sa analizez evolutia sistemelor de partide in Romania, dupa 1989,ca punct de referinta in istoria celor doua state; momentul in care sistemul comunist se prabuseste, lasand loc aparitiei pluralismului si a viziunilor socio-economice de tip liberal. Important este de observat impactul pe care partidele politice nou aparute l-a avut asupra societatii, si modul in care acestea au reusit sa implementeze politica liberala. Pornind de la aceste premise am incercat sa observ totodata ce elemente diferentiaza cele doua cazuri luate in discutie, pornind de la ideea ca amandoua au fost timp de cateva decenii sub acelasi regim politic.
Metoda de cercetare care sa ilustreze cel mai bine subiectul propus este analiza comparativa.
Democratia nu poate exista cu adevarat decat daca indivizii se grupeaza in functie de scopurile si afinitatile lor politice, adica daca intre un individ si stat se insereaza acele formatiuni colective, fiecare reprezentand o anume orientare comuna pentru membrii sai, un partid politic
Sisteme de partide – parte teoretica.
In conformitate cu precizarile facute de Maurice Duverger “un sistem de partide al unei tari se defineste prin formele si modalitatile in care coexista mai multe partide1. Pentru autorul francez exista doua serii de lemente care compun un sistem de partide: pe de o parte, este vorba de asemanarile si deosebirile care pot exista in structurile interioare ale fiecarui partid; se pot distinge astfel sis


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org